Németország jelentős katonai támogatást nyújt Libanonnak

A kormány szerint a libanoni hadsereg jobban tudja szavatolni a biztonságot az ország déli részén.

Forrás: MTI2024. 01. 10. 20:29
Annalena Baerbock német külügyminiszter Fotó: (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer) Forrás: (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország 15 millió eurónyi támogatást ad Libanonnak annak érdekében, hogy hadserege jobban tudja szavatolni a biztonságot az ország déli részén, ahol továbbra is feszült a helyzet az Irán által támogatott Hezbollah síita fegyveres mozgalom és Izrael közötti összecsapások miatt.

Minél nagyobb támogatást tud nyújtani az ENSZ-misszió és Németország a libanoni hadseregnek, annál hatékonyabb lesz közös hozzájárulásunk a feszültség mérsékléséhez 

 – hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán Bejrútban, a világszervezet libanoni békefenntartó missziójánál (UNIFIL) tett látogatásakor. 

Kiemelte, hogy a libanoni hadsereg minél jobb felszerelése, kiképzése és a katonák megfelelő fizetése éppolyan fontos, mint a libanoni kormány képessége a cselekvésre. A német diplomata szavai szerint egy ilyen ütőképes hadsereg létrejöttének nélkülözhetetlen elemei az ország területének hatékony ellenőrzésére, valamint a fegyveres milíciák és terrorista szervezetek felderítésére irányuló hadgyakorlatok. Megjegyezte, hogy az UNIFIL együttműködése a libanoni hadsereggel központi szerepet játszik ebben.

Elmondta, hogy a most bejelentett pénzt Berlin alapvetően üzemanyag-beszerzésére szánja, valamint olyan középtávú intézkedések megvalósítására, amelyek a szárazföldi határok őrizetének javítására irányulnak.

Baerbock emellett maximális katonai önmérsékletre szólította fel a feleket. – A Hamász elleni gázai háborút nem szabad ürügyként használni egy másik front megnyitására és egy újabb regionális háború kiprovokálására – figyelmeztetett.

Az UNIFIL 1978 óta figyeli folyamatosan az Izrael és Libanon közötti határterületet, jelenleg valamivel több mint tízezer katona vesz részt a küldetésben, ezen belül körülbelül kétszáz német.

A német külügyminiszter Bejrútban találkozott Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnökkel is, a város kikötőjében pedig felkeresett egy német fregattot, amely mintegy 120 fős legénységével október 20-a óta vesz részt a tengeri határok biztosításában az ENSZ-misszió részeként.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.