Orosz–ukrán háború: valósággá vált az ukránok legnagyobb rémálma

Az ukránok attól tartanak, hogy máris kifogytak a lőszerekből és az időből az orosz–ukrán háború alatt. A nyugatiak által biztosított légvédelem nem elégséges a távoli orosz támadások elleni védekezéshez, amelyek az utóbbi hetekben egyre gyakoribbá váltak. Ráadásul a katonák száma is igencsak megcsappant napjainkra.

2024. 01. 01. 20:04
null
Kijev, 2023. december 15. Andrij Tracsuk ukrán katona koporsójára borul bajtársa a kijevi Függetlenség terén tartott gyászszertartáson 2023. december 15-én. A 2014-es Majdan-tüntetéseken részt vevõ veterán december 9-én esett el az orosz erõkkel vívott harcban a dél-ukrajnai Herszon közelében. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogynak a lőszerek. Ez volt az a rémálom, amelytől az ukrán és a nyugati tisztviselők már hónapok óta tartottak az orosz–ukrán háború alatt. A nyugati tisztviselők végignézték, ahogy Oroszország precíziós irányítású lőszereket halmoz fel, hogy télen célzott támadásokat indítson az ukrán kritikus infrastruktúra ellen, miközben Ukrajnának egyre fogy a lőszere, fogyóban vannak a katonák és a nyugati pénzcsapok is inkább csak csöpögnek.

Az ukrán tisztviselők és az amerikai szakértők megkérdőjelezik, hogy meddig lesznek képesek télen égve tartani a villanyt – vagy megtartani a területeket –, különösen, hogy az amerikai katonai segélyek hosszú sora kifutóban van, hacsak a kongresszus nem cselekszik hamarosan

– írja Jack Detsch, a Foreign Policy magazin nemzetbiztonsági szakértője, aki szerint nagy kérdés, hogy mennyire lesznek ellenállók az ukránok, mivel az ellentámadás elakadt, és nem tudni, hogy mikor érkezhetnek új nyugati fegyverek.

Ukrajnának most van szüksége finanszírozásra, hogy 2024-ben is folytathassa a küzdelmet.

– írta Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete a közösségi oldalán.

Az amerikai tisztviselők azt látták, hogy az elmúlt hetekben jelentősen lelassult a mozgás az orosz–ukrán háború szinte stagnáló frontvonalain, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog. Ukrajnában már fagypont alatti a hőmérséklet, és a hókupacok többnyire megállították az előrehaladást a több száz kilométeres front mentén, ami előrevetíti a kimerítő háború kilátásait. Ukrajna máris lépéseket tesz a behívási korhatár csökkentésére, hogy több embert juttasson a harctérre.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, válogatott módszerekkel, akár erőszakkal szedik össze a 18 és 60 év közötti hadköteleseket az utcákról, az edzőtermekből, az éttermekből és mindenhonnan, ahol még található behívható férfi. Az új ukrán mozgósítási jogszabálytervezet közben hihetetlen indulatokat vált ki az ukrán társadalomnak abból a részéből, amelynek még megvannak az önvédelmi reflexei. Még nem veszett ki tehát teljesen az a réteg, amely a katonai diktatúra minden védjegyét magán viselő rendszerről véleményt mer nyilvánítani.

Borítókép: Andrij Tracsuk ukrán katona koporsójára borul bajtársa a kijevi Függetlenség terén tartott gyászszertartáson 2023. december 15-én. A 2014-es Majdan-tüntetéseken részt vevő veterán december 9-én esett el az orosz erőkkel vívott harcban a dél-ukrajnai Herszon közelében (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.