Politikai feszültségek leküzdése „hidak” ígéretével

Hszi Csin-ping kínai elnök a belga miniszterelnökkel tárgyalt.

Forrás: Politico2024. 01. 13. 14:19
HSZI Csin-ping; PENG Li-jüan
Hanoi, 2023. december 12. Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan a hanoi Noi Bai repülõtéren 2023. december 12-én. A kínai elnök kétnapos látogatásra érkezett Vietnamba. MTI/EPA pool/Luong Thai Linh Fotó: Luong Thai Linh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök kifejezte elkötelezettségét egy Európával való „hídépítés” mellett, hangsúlyozva a szorosabb együttműködés szükségességét a fennálló politikai feszültségek mellett. Ezt Alexander De Croo belga miniszterelnökkel Pekingben tartott találkozója során hangoztatta, kiemelve Kína törekvését a kapcsolatok ápolására a globális bizonytalanságok közepette – írta a Politico.

A viharos nemzetközi helyzet több „híd”  megépítését követeli Kína és Európa között. A két félnek szorosabban kell együttműködnie… és közösen kell előmozdítaniuk a világbékét, a stabilitást és a jólétet

– jelentette ki Hszi elnök a kínai kormány találkozóját követően.

Hszi kijelentése összhangban van a Tajvanon zajló választásokkal, ami hosszú ideje feszültséget okoz Kína és Európa között. Kína Tajvanra szakadár térségként tekint, és éppen a szombati szavazás előtt a kínai védelmi minisztérium szigorú figyelmeztetést adott ki, esküdve arra, hogy „letarolja” az esetleges függetlenségi erőfeszítéseket.

Miközben egyre összetettebb a geopolitikai helyzet, Hszi elnök „hidak” építésére helyezett hangsúllyal arra utal, hogy e kihívások ellenére a kapcsolatok javítására törekszik.

Kína és az Európai Unió különböző kérdések, köztük az ukrajnai háború és a gazdasági viták miatt nézeteltérésekkel küzdött. Az európai vállalatok az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek kereszttüzében találták magukat. Vang Ji külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Belgium az EU elnökségének jelenlegi szerepében hozzájárul majd a Kína és Európa közötti szorosabb kapcsolatok előmozdításához.

A pekingi belga nagykövetségen tartott fogadáson Vang Ji sürgette a belga diplomatákat, hogy kötelékként működjenek, közvetítsék Kínának a sokszínű Belgium történetét, miközben Kína valódi történetét is megosztják Belgiummal és Európával.

De Croo belga miniszterelnök Kínában tett állami látogatása jelentős figyelmet kapott, és magas szintű találkozókat tartott Li Csiang miniszterelnökkel és Zhao Leji, az Országos Népi Kongresszus elnökével.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan a hanoi Noi Bai repülőtéren 2023. december 12-én. A kínai elnök kétnapos látogatásra érkezett Vietnámba (Fotó: MTI/EPA pool/Luong Thai Linh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.