Rekordhideg Moszkvában + videó

Mínusz 27 fok alá esett a hőmérséklet az orosz fővárosban.

Forrás: LIfe.ru, X2024. 01. 04. 14:40
null
A boy takes a walk with the Kremlin in distance on a frosty day in downtown Moscow on January 3, 2024, with the air temperature at around minus 24 degrees Celsius. (Photo by Vera Savina / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mínusz 27,1 Celsius fokot mértek a január 4-ére virradó éjszaka Moszkvában. Ez a mostani tél eddig mért legalacsonyabb hőmérséklete – írta Telegram-csatornáján a Phobos időjárási központ vezető specialistája, Jevgenyij Tiskovec. Mint fogalmaz, „Moszkvában tetőztek a fagyok”, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a  mínusz 27 fokos érték 15 fokkal a klímanorma alatt van.

Az X-en közzétett videókon látható, az orosz fővárosban havazik is, a hó belepte az autókat és az utakat, a szél hótorlaszokat emelt.

Az oroszok azonban úgy tűnik, kedvüket lelik a hidegben. A fővárosban jégszobor-kiállítás látható Modern Moszkva címmel.

Egy amatőr felvételen pedig az látható, ahogy néhány férfi léket vágva egy tó jegén, megmártózik a fagyos vízben. A videóhoz mellékelt leírás szerint a mutatvány idején a hőmérséklet -19 fok volt.

A life.ru orosz lap korábban arról is írt, hogy január 2-án úgynevezett jégtűket figyeltek meg Moszkvában. A ritka légköri jelenséget gyémánt- vagy ezüstpornak, esetleg tiszta égbolt csapadéknak nevezik. Jevgenyij Tiskovec meteorológiai szakértő magyarázata szerint a jelenség szilárd csapadék, amely apró jégkristályok formájában úszik a levegőben. Nagyon hideg időben fordul elő, és nem veszélyes az emberre. 

A cikkben hozzáteszik: a jégtűk éjszaka néha világító, égbe nyúló oszlopokat alkotnak. Leggyakrabban az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon figyelhetők meg, ahol több napig is eltarthatnak.

Az abszolút moszkvai fagyrekord egyébként még 1894-ben született. Akkor a meteorológusok mínusz 34,3 fokot mértek a városban.

Borítókép: Moszkva belvárosa 2024. január 3-án, mínusz 24 Celsius-fok körüli hőmérséklet mellett (Fotó: Vera Savina / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.