Szaúdi külügyminiszter: A kétállami megoldás létrejöttével Rijád elismerné Izraelt

A béke csak egy palesztin állam létrejöttével valósulhat meg?

Forrás: MTI2024. 01. 16. 18:55
null
Hága, 2024. január 12. Izraeli zászlókat kezükben tartó tüntetõk a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt izraeli túszok tiszteletére elhelyezett szombat (sabbath) ünnepnapi terítékek mellett a hágai Nemzetközi Bíróság épületénél 2024. január 12-én, a Dél-Afrika Izrael elleni keresetének ügyében tartott meghallgatás második napján. Dél-Afrika népirtás vádjával kezdeményezett eljárást Izrael ellen arra hivatkozva, hogy a zsidó állam a Gázai övezet ellen indított offenzívájával megsértette a népirtásról szóló, 1948-as ENSZ-egyezményben foglalt kötelezettségeit. MTI/EPA-ANP/Koen Van Weel Fotó: Koen Van Weel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia kormánya elismerheti Izrael államát, ha egy széles körű politikai megállapodás részeként döntés születik egy palesztin állam létrejöttéről – jelentette ki a királyság külügyminisztere, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd kedden a davosi Világgazdasági Fórumon.

Egyetértünk abban, hogy a térség békéje magában foglalja a békét Izrael számára is, de ez csak a palesztinok békéjén keresztül, egy palesztin állam létrejöttével valósulhat meg

– fogalmazott. A szaúdi diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy Rijád az amerikai kormánnyal együttműködve dolgozik az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldásában rejlő regionális béke elérésén, ami a gázai konfliktus szempontjából még inkább időszerű.

Izraelt a régióban elsőként Egyiptom ismerte el 1979-ben, majd Jordánia 1994-ben. Ezt követően 2020-ban Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó is diplomáciai kapcsolatokat létesített vele. A zsidó állam és Szaúd-Arábia közeledése azonban befagyott a Hamász szélsőséges palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása miatt, majd az ezt követő izraeli megtorlás miatt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-ANP/Koen Van Weel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.