Százezren követelték a Sánchez-kormány lemondását

A konzervatív Néppárt (PP) által összehívott madridi demonstráció résztvevői a baloldali kormánykoalíció lemondását és a katalánoknak ígért amnesztiatörvény semmissé tételét követelték.

2024. 01. 29. 20:02
null
A protestor holds a sig, reading "A strong Spain" during a demonstration called by the opposition party Partido Popular (PP) against the government's amnesty law for people involved in Catalonia's failed 2017 independence bid, and "in defense of a country of free and equal citizens", on the Plaza de Espana square in Madrid, on January 28, 2024. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP) Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek tüntettek vasárnap a baloldali kormány ellen Spanyolországban. A konzervatív Néppárt (PP) hívta össze a demonstrációt, amin több mint 70 ezer ember vett részt, akik az ország különböző régióiból érkeztek Madridba, hogy kifejezzék egyet nem értésüket a katalán szeparatistáknak szánt amnesztiatörvénnyel és egyúttal követeljék Pedro Sánchez szocialista (PSOE) kormányfő lemondását.

A kegyelmi intézkedésről kedden délután szavaz a kongresszus. Ha a képviselők többsége igennel voksol, akkor 2012-ig visszamenőleg az összes függetlenségi mozgalomban részt vevő katalán politikus megmenekül a felelősségre vonás elől. Többek között az a Carles Puigdemont is büntetlenül térhet majd haza Spanyolországba, aki 2017 óta Belgiumban bujkál azért, mert alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét.

A Néppárt a részvétel szempontjából történelmi sikerként könyvelte el a hétvégi megmozdulást, melynek jelmondata a spanyolok egyenjogúságának védelmét hangsúlyozta, utalva ezzel arra, hogy a szeparatista politikusok az átlagemberekkel szemben nem kapják meg a tetteikért járó méltó büntetést.

Alberto Núnez Feijóo pártelnök beszédében kiemelte, hogy Pedro Sánchez gyakorlatilag az amnesztiatörvénnyel vásárolta meg saját kormányfői beiktatását, hisz a katalánok szavazata nélkül kénytelen lett volna új választások elé nézni. Hangsúlyozta, hogy a Néppárt a szocialistákkal szemben nem falat emel az emberek közé, hanem le akarja bontani azokat, továbbá védi az igazságosságot, az egyenlőséget és az állami költségvetést.

Spanyolország nem hallgat, nem fogják becsapni és nem adja el magát

– emelte ki Feijóo, majd hozzátette, hogy Sánchez a spanyol demokrácia történetének legrosszabb miniszterelnökeként fog bekerülni a történelemkönyvekbe, aki gondolkodásmód-váltásnak álcázta a hazugságait. Feijóo a Vox elnökéhez, Santiago Abascalhoz hasonlóan úgy gondolja, hogy Sánchez ideje hamarosan lejár és végül az ő pártja kapja meg a lehetőséget arra, hogy egy olyan Spanyolországot építsen fel, ahol a bűnösöket megbüntetik és a népet tiszteletben tartják.

Felmérések szerint a spanyolok több mint 60 százaléka igazságtalannak tartja az amnesztiatörvényt, amelynek intézkedéseit és jóváhagyási folyamatát az Európai Unió is figyelemmel követi, mivel felmerült annak lehetősége, hogy nemcsak a spanyol alkotmányt, hanem a jogállamiságot is sérti.

Borítókép: A spanyol baloldali kormány ellen tüntetők Madridban (Fotó: AFP/Oscar Del Pozo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.