Teljesen leállhat a vasúti forgalom Németországban

Még nagyobb tüntetésre készülnek a németek, beszállnak a vasutasok is.

Forrás: Világgazdaság2024. 01. 09. 10:49
Forrás: Forrás: Unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi legnagyobb mozdonyvezetősztrájk kezdődhet holnap Németországban. Péntekig nagyjából teljesen leállhat a vasúti forgalom, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy meg lehetne oldani a bérvitát. A német vonattársaság, a Deutsche Bahn jelezte, hogy a megmaradó kevés járat hosszabb szerelvényekkel indul, hogy minél több utast el tudjanak szállítani.

Ehhez a helyzethez egy bírósági döntés járult, ami a mozdonyvezetőknek adott igazat, és szerdán elkezdhetik a sztrájkot Németországban. A vasúttársaságok jelezték, hogy fellebbeznek a hesseni döntés ellen. A jogvitától függetlenül a sztrájk előkészítése már folyamatban van. A Tagesschau Startseite azt írta, hogy a teherszállítási ágazatban már kedden este elkezdődhet a munkabeszüntetés, szerda hajnali 2-től pedig a személyszállítás is leállhat. A GDL azt tervezi, hogy péntek 18 óráig fenntartják a sztrájkot. Még a múlt héten jelentette be a Német Mozdonyvezetők Szakszervezete (GDL), hogy sztrájkba lépnek január 8-tól − írja a Világgazdaság.

A szakszervezet követeléseiben olyanok szerepelnek, mint a heti munkaidő csökkentése 38 óráról 35 órára, emellett 555 euró béremelésre is igényt tartanak. Ráadásul a mozdonyvezetők egyszeri 3000 euró prémium kifizetését is követelik a vasúttársaságoktól.

Több német közlekedési társaság is megpróbálta munkaügyi bíróságon jogilag ellehetetleníteni a sztrájkot, azonban a bíróság első fokon a mozdonyvezetőknek adott igazat.

Szerdától a Dun(DB) pótmenetrendet hirdetett, hogy mérsékeljék a sztrájk okozta fennakadásokat.

 A tervek szerint ebben az időszakban hosszabb, több ülőhelyes szerelvényeket indítanak, hogy a ritkább járatokkal minél több embert elszállíthassanak. Ezzel együtt nem tudják garantálni, hogy minden ügyfelüknek biztosítani tudják a vasúti közlekedést.

Több millió embert érint a munkabeszüntetés, a tavalyi figyelmeztető sztrájk alatt a járatok mintegy nyolcvan százalékát kellett törölni, és voltak olyan szövetségi államok, ahol szünetelt a vasúti közlekedés. Ez lesz a harmadik sztrájk, amióta tart a bérvita, és bár november óta tartanak a tárgyalások, egyelőre nem tűnik úgy, hogy egyhamar megállapodnának a felek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.