Több száz feltételezett bandatagot vettek őrizetbe

Ecuadorban a biztonsági erők 329 gyanúsítottat tartóztattak le a bűnbandák elleni harcban.

Forrás: MTI2024. 01. 11. 7:36
NOBOA, Daniel
Latacunga, 2024. január 11. Béke jelentésû feliratokat tartanak fel fogavatartottak a Cotopaxi börtönben, az ecuadori Latacungában 2024. január 10-én. A dél-amerikai országban január 8-án hatvannapos szükségállapot, és országos éjszakai kijárási tilalom lépett életbe a kábítószer-kereskedelmet irányító bûnbandák, valamint az utcai és a börtönökben dúló erõszak visszaszorítása céljából. Január 8. óta elítéltek több mint 130 börtönõrt és alkalmazottat ejtettek túszul legkevesebb öt ecuadori börtönben. Daniel Noboa ecuadori elnök január 9-én 22 bandát nevezett meg terrorista szervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette õket. Január 10-én a biztonsági erõk 329 gyanúsítottat vettek õrizetbe a bûnbandák elleni harcban, és 41 túszt szabadítottak ki a bandák kezébõl, öt feltételezett bandatagot pedig megöltek. MTI/EPA/EFE/José Jácome Fotó: José Jácome
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országszerte végrehajtott műveletek során lőfegyvereket, lőszereket, robbanóanyagokat, gyújtószerkezeteket, hajókat és járműveket is lefoglaltak – közölte a dél-amerikai állam vezérkari főnöke, Jaime Vela.
 

Emellett a katonák és a rendőrök 41 túszt szabadítottak ki a bandák kezéből. Öt feltételezett bandatagot megöltek a biztonsági erők.


Előző nap Daniel Noboa elnök rendeletet adott ki, amelyben 22 bűnözői csoportot terrorszervezetnek és nem állami harcoló félnek nyilvánított, amelyeket fel kell számolni.
 

Ezek a csoportok mostantól mind katonai célpontok

– mondta Vela. A rendelet a továbbiakban úgy fogalmazott, hogy Ecuador belső fegyveres konfliktusba keveredett a szervezett bűnözés elleni harcban. 

Példátlan akcióban fegyveresek kedden élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe Guayaquil kikötővárosban, és túszul ejtettek több újságírót és alkalmazottat. Az adásban lövések és sikolyok hallatszottak.
 

Az ecuadori biztonsági helyzet az utóbbi időben drámaian megromlott. A százezer lakosra jutó mintegy 46,5 gyilkossági arány tavaly a legmagasabb volt az egykor békés andoki ország történetében, és az egyik legmagasabb Latin-Amerikában.


A kábítószer-kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséért több, nagy hatalmú mexikói kartellekkel kapcsolatban álló banda küzd. Ecuador fontos tranzitországa a Dél-Amerikából származó kokainnak, amelyet az Egyesült Államokba és Európába csempésznek.
Borítókép: Béke jelentésű feliratokat tartanak fel fogavatartottak a Cotopaxi börtönben, az ecuadori Latacungában 2024. január 10-én. A dél-amerikai országban január 8-án hatvannapos szükségállapot, és országos éjszakai kijárási tilalom lépett életbe a kábítószer-kereskedelmet irányító bűnbandák, valamint az utcai és a börtönökben dúló erőszak visszaszorítása céljából. Január 8. óta elítéltek több mint 130 börtönőrt és alkalmazottat ejtettek túszul legkevesebb öt ecuadori börtönben. Daniel Noboa ecuadori elnök január 9-én 22 bandát nevezett meg terrorista szervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket. Január 10-én a biztonsági erők 329 gyanúsítottat vettek őrizetbe a bűnbandák elleni harcban, és 41 túszt szabadítottak ki a bandák kezéből, öt feltételezett bandatagot pedig megöltek. (fotó: MTI/EPA/EFE/José Jácome)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.