Vége a készpénznek? Az FPÖ a digitális euró bevezetésétől tart

Az EU komolyan gondolja: betiltják a tízezer eurónál nagyobb összegű készpénzkifizetéseket. A luxuscikkek kiskereskedőinek ellenőrizniük kell vásárlóik személyazonosságát, és a gyanús tranzakciókat jelenteniük kell a hatóságoknak.

Forrás: Exxpress2024. 01. 22. 12:28
FRANCE - ECONOMY - BANKNOTE - ILLUSTRATION - MONEY
France, Valence, 2023-12-18. Illustration of a banknote with a card wishing excellent holidays. Photography by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. France, Valence, 2023-12-18. Illustration de billets de banque de 20 et 50 euros. Photographie de Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament és a tagállamok tárgyalói csütörtök reggel megállapodtak az új szabályozásról, amellyel az EU hivatalosan is fel akar lépni a pénzmosás ellen, írta az Exxpress. A szigorúbb szabályok a nemzeti törvények kiskapuit hivatottak bezárni, és egyebek mellett az ékszerek, a luxusautók, a magánrepülőgépek és -hajók kereskedelmére vonatkoznak.

Fotó: AFP/Piero Cruciatti

A megállapodás szerint az új törvény 2029-től a pénzügyileg erős futballklubokra is vonatkozik majd. A profi labdarúgás a harmadik országokból érkező milliárdos befektetésekkel a pénzmosás potenciális kapujának számít Európában.

 

A kriptovaluták és a banki tranzakciók szigorúbb ellenőrzése

A hatóságok a kriptovalutákat és a legalábbötvenmillió eurós vagyonnal rendelkező szupergazdagok banki tranzakcióit is szigorúbban fogják ellenőrizni. A legalább negyedes részesedéssel rendelkező cégek tulajdonosait az egész EU-ban be kell jegyeztetni. Ezzel egyebek mellett azt akarják megakadályozni, hogy az orosz oligarchák kijátsszák az Ukrajna elleni támadás miatt elrendelt uniós szankciókat.

bitcoin
Fotó: Csudai Sándor

A kriptovalutákra, bankokra, oligarchákra és futballklubokra vonatkozó, szigorúbb pénzmosásellenes szabályok már régóta esedékesek – mondta Eero Heinäluoma, az Európai Parlament főtárgyalója. Az EU-szintű egységesített keretrendszer bezárná a nemzeti kiskapukat. 

Eddig a tagállamok több milliárd eurót veszítettek

– magyarázta a finn szociáldemokrata.

Roman Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője szerint ez egy újabb lépés a készpénz közelgő eltörlése felé – fejtette ki sajtóközleményében az FPÖ parlamenti frakciója.

Miközben a készpénzlimitek szigorítása zajlik, az EKB máris a digitális euró bevezetését tervezi, amely hivatalosan a készpénz kiegészítésére szolgál, de valójában felválthatja azt

– figyelmeztetett az osztrák politikus.

A törvényt még hivatalosan jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak. Az új szabályokat a nemzeti hatóságoknak kell felügyelniük, és az új ,Európai Pénzmosás Elleni Hatóság fogja koordinálni, melynek székhelyét idén határozzák meg.

 

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Nicolas Guyonnet/Hans Lucas)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.