Az Egyesült Államok hivatalosan nem szól bele a Zelenszkij–Zaluzsnij vitába

Ám egyes bennfentes információk szerint mégis áldásukat adták.

2024. 02. 05. 15:29
ZALUZSNIJ, Valerij
Kijev, 2023. november 25. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erõk fõparancsnoka (k) az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor jelképének számító, a Gyermekkor keserû emléke nevû szoboremlékmûnél Kijevben 2023. november 25-én. A legkevesebb hárommillió halálos áldozatot követelõ éhínséget a sztálini önkény idézte elõ az akkor szovjet tagköztársaság Ukrajnában 1932 és 1933 között. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad beleavatkoznia Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának esetleges kirúgásának ügyébe.

Az Egyesült Államok kormányának nem szabad így vagy úgy beavatkoznia ebbe az ügybe. Ezért kimaradunk ezekből a személyi döntésekből

 − mondta. Hozzátette, hogy szerinte ez az elnök joga, hogy saját személyi döntéseket hozzon.

− Egyértelművé tettük, hogy nem kívánunk részt venni ebben a konkrét döntésben. Közvetlenül szóltunk erről az ukránoknak − mondta Sullivan.

Ugyanakkor erről megoszlanak a vélemények, hogy mennyire fedi a valóságot az, amit Sullivan mondott, hiszen megjelentek olyan hírek, hogy amikor kiderült, hogy mekkora vita tört ki a két vezető között, az USA jelezte, hogy nem ért egyet a leváltásával, legalábbis addig biztosan nem, amíg nem találnak helyette megfelelő embert. 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lapunknak pedig arról beszélt, hogy egyes információk alapján megkapta Zelenszkij az amerikai  jóváhagyást a kirúgáshoz.

Az Origó pedig arról ír hogy Zaluzsnij nem az egyetlen katonai vezető lehet, akinek mennie kell, hiszen bennfentes információk szerint több magas rangú állami tisztviselőt is leváltana Zelenszkij, aki mindenkit el akar távolítani a környezetéből, aki nem ugyanúgy gondolkodik, mint ő.

Borítókép: Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.