Ettől félt Zelenszkij Avgyijivkával kapcsolatban

Zelenszkij a városért még a főparancsnokot is leváltotta, de az ukránok nem tudták megtartani Avgyijivkát, mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet tudományos főmunkatársa.

2024. 02. 18. 12:00
ZELENSZKIJ, Volodimir
Avgyijivka, 2023. december 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvõ kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erõk hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hadsereg elveszítette Avgyijivkát, Donyeck külvárosának egyik fontos erősségét. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői még 2023 októberében indítottak hadműveletet a város bekerítésére, de csak most – hónapokig tartó súlyos harcok és súlyos veszteségek után – tudták elfoglalni a várost. 2023 végén az orosz erők sikertelenül próbálták északról teljesen megkerülni Avgyijivkát, elvágva az utánpótlást, beleértve a stratégiailag fontosnak tartott koksz- és vegyiüzemet. Akkor a nyílt terepen végrehajtott támadások csak nagyon súlyos felszerelés- és emberveszteségeket és több száz méteres előrenyomulást eredményeztek, írta a hét közepén a Meduza.

(Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim)

2024-ben az orosz fegyveres erők parancsnoksága megváltoztatta a hadművelet formáját: a csapatok megpróbálták elvágni a várostól a koksz- és vegyi üzemet, amelynek közelében halad el az ukrán fegyveres erők fő utánpótlási vonala a városban. Az orosz csapatok az üzemtől keletre csaptak le, amelyek a szántóföldekkel ellentétben védelmet nyújthattak az ukrán felderítő és kamikaze drónok elől.

Február 10-én, kihasználva a ködöt, amely további álcázást biztosított, az orosz fegyveres erők, repülőgépek támogatásával, több tucat bombát dobtak le Avgyijivkára, és ezzel döntő támadást indítottak. Február 14-re elérték az Ipari sugárutat és elvágták a várost a fő utánpótlási vonaltól a kokszgyárnál. 

Az ukrán fegyveres erők 110. gépesített dandárja, amely kezdetben szembeszállt velük, súlyos veszteségeket szenvedett, és tisztjei szerint részben hátrébb vonult.

Az ukrán fegyveres erők (AFU) parancsnoksága bejelentette a tartalékosok áthelyezését a veszélyes területre, köztük a 3. Azov rohamdandárt, amelyet 2023-ban a Bahmut mellett vívott harcok óta visszavontak.

Ma Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt jelentette, hogy teljes ellenőrzése alá vonta az orosz–ukrán háborúban az orosz hadsereg Avgyijivka városát a Donyec-medencében. Sojgu szerint az ukrán fegyveres erők erős védelmi csomópontját az Andrej Mordvicsov vezérezredes parancsnoksága alatt álló Központ csapatcsoport foglalta el. 

Az orosz erők 31,75 négyzetkilométeres területet vettek ellenőrzésük alá. A miniszter beszámolója értelmében az ukrán fél veszteségei a városért vívott harcokban az elmúlt 24 órában meghaladták a másfél ezer katonát.

Tálas Péter
Tálas Péter (Fotó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem)

Avgyijivka esete nagyon hasonló Bahmuthoz. Ez azt jelenti, hogy stratégiailag nem olyan fontos, mint ahogy a politikusok és az európai média beállítja

– mondta el lapunk kérdésére az ukrán város elestéről Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet tudományos főmunkatársa. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője szerint ettől stratégiailag nem fog megváltozni sem a háború, sem a felek helyzete. 

Azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb probléma az alapvetően az, hogy mekkora áldozatokba került Avgyijivka védelme, illetve a város megszerzése. Bahmutnál láttuk azt, hogy hosszú időn keresztül az oroszok jóval nagyobb veszteséget szenvedtek el, mint az ukránok. Ez Avgyijivkára nagyon rövid ideig volt csak igaz, utána legalábbis kiegyenlítődtek a veszteségek, de inkább azt mondanám, hogy ez az ukránoknak többe került.

A szakértő szerint ez is állhatott amögött, hogy Zelenszkij leváltotta Zaluzsnijt a ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztjáról. Zaluzsnij azt szerette volna elérni, hogy Avgyijivkát adják fel és hátrébb vonulva alakítsanak ki és vegyenek fel védekező pozíciót, mutatott rá Tálas Péter.

Az orosz parancsnokság előre látta az ellenséges tartalékok közeledtét, és hosszú idő után először úgy döntött, hogy komolyan akadályozni fog egy ilyen hadműveletet. Ezt nevezik „a hadműveleti színtér elszigetelésének” – vagyis a front távolabbi megközelítéseiben átvezényelt csapatok bombázására tett kísérletet, valamint a lőszer szállításának, a sebesültek elszállításának stb. távoli megzavarását. Az orosz légi és rakétaerők csapások tucatjait hajtották végre az ukrán hadműveleti hátország teljes mélységében – a kokszgyártól a 35 kilométerre nyugatra és délnyugatra fekvő Szelidovo és Kurahovo városokig.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni.
(Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A szakértő szerint Zelenszkij mindenáron azt szerette volna, hogy Avgyijivka ne essen el, mert attól félt, hogy ezt a győzelmet Putyin a választási kampányban saját hasznára fordíthatja. Gyakorlatilag azt kell látni, hogy mind Avgyijivkát mind pedig Bahmutot lényegében a politika tette stratégiai kérdéssé, ami nem katonai értelemben kevéssé az, emelte ki Tálas Péter.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy nappal azután adta ki a visszavonulási parancsot, hogy az ukrán katonák elkezdtek ellenőrizetlenül menekülni Avgyijivkából. A város jelenleg egy romhalmazra hasonlít.

Borítókép: Avgyijivka, 2023. december 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.