Orosz–ukrán háború: Putyin gratulált az orosz hadseregnek a fontos győzelemhez, a sikerhez + videó

Teljes ellenőrzése alá vonta az orosz–ukrán háborúban az orosz hadsereg Avgyijivka városát a Donyec-medencében – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Forrás: MTI2024. 02. 18. 8:42
PUTYIN, Vlagyimir
Anadir, 2024. január 10. Vlagyimir Putyin orosz elnök helybeliekkel találkozik egy lakossági fórumon a csukcsföldi fõvárosban, Anadirban 2024. január 10-én. Putyin elsõ alkalommal érkezett munkalátogatásra az oroszországi Távol-Keleten fekvõ Csukcsföldre. Az elnök 2023-ban az Oroszországi Föderáció húsznál több államalakulatát kereste fel. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Pavel Bednyjakov Fotó: Pavel Bednyjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Sojgu szerint az ukrán fegyveres erők erős védelmi csomópontját az Andrej Mordvicsov vezérezredes parancsnoksága alatt álló Központ csapatcsoport foglalta el az orosz–ukrán háborúban. Az orosz erők 31,75 négyzetkilométeres területet vettek ellenőrzésük alá. A miniszter beszámolója értelmében az ukrán fél veszteségei a városért vívott harcokban az elmúlt 24 órában meghaladták a másfél ezer katonát.

 

SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Orosz–ukrán háború: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Szergej Sojgu védelmi minisztert hallgatja, miután az Admiral Golovko fregatt ünnepélyesen csatlakozott az orosz Északi Flottához a szentpétervári Szevernaja Verf hajógyárban 2023. december 25-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danyicsev)

A hadseregtábornok közölte, hogy tart Avgyijivka megtisztítása, valamint a várost elhagyó és az avgyijivkai koksz- és vegyiüzemnél lévő ukrán egységek blokkolása. Elmondása szerint a folyamatos orosz tűz alatt csak néhány ukrán alegységnek szórványosan sikerült elhagynia Avgyijivkát, fegyvert, hadfelszerelést hátrahagyva.

Sojgu rámutatott, hogy a háború előtt 37 ezer lakosú város elfoglalása lehetővé tette frontvonal eltávolítását a 18 kilométerre délebbre fekvő Donyecktől, amelyet így biztosítottak az ukrán tüzérségi csapásoktól. A miniszter szerint az orosz erők folytatják az offenzívát a Donyec-medencében. Putyin a Telegramon közölt üzenetben mondott köszönetet a város „felszabadításában" részt vett alakulatoknak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy nappal azután adta ki a visszavonulási parancsot, hogy a katonái elkezdtek ellenőrizetlenül menekülni Avgyijivkából.

A város most leginkább egy romhalmazra hasonlít. Az ott készült videofelvételek alapján teljesen szétlőtték a harcok során Avgyijivkát.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök helybeliekkel találkozik egy lakossági fórumon a csukcsföldi fővárosban, Anadirban 2024. január 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pavel Bednyjakov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.