Ez az ukrajnai béke feltétele

Az ukrán fogságban meghalt újságíró ügye is szóba került az ENSZ ülésén.

2024. 02. 24. 20:24
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kupjanszk, 2024. február 19. Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) aláír egy ukrán zászlót, amikor látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai konfliktus súlyosbította az élelmiszerválságot, negatívan befolyásolta a globális energiaszektort, felbecsülhetetlen károkat okozott a környezetnek és aláásta a globális nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását – jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője. 

Linda Thomas-Greenfield az ukrajnai helyzetnek szentelt ülésen ugyanakkor rámutatott

Oroszország brutális agressziójának valóságára, és beszélt Navalnij haláláról is. 

Mint ismert, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a múlt héten halt meg a börtönben, ahol fogvatartották Oroszországban. Haláláért Európában és az Egyesült Államokban is sokan Moszkvát és Vlagyimir Putyin orosz elnököt tették felelőssé.  

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-képviselője amerikai kollégája szavaira reagálva ugyanakkor kijelentette, ő csak „új okokat próbál találni Oroszország támadására”, és azt is megjegyezte, hogy Navalnijt valós bűncselekmény miatt ítélték el, és szerinte természetes okok miatt halt meg a börtönben. Majd feltette a kérdést:

És tud arra válaszolni, hogy a kijevi rezsim miért kínozta halálra Gonzalo Lira amerikai újságírót, akinek megmentéséért sem önök, sem a vezetőik nem tettek semmit?

Gonzalo Lira chilei–amerikai újságíró, akit tavaly május 5-én tartóztattak le Ukrajnában „oroszbarát tézisek” terjesztése miatt, január 12-én halt meg a börtönben. Lira évek óta Ukrajnában élt, és korábban arról beszélt, hogy 

azzal vívta ki az ukrán hatóságok haragját, hogy olyan felvételeket készített, amelyekben kritizálta a Nyugatot és a kijevi proxyrezsimjüket, kiemelve, hogy hogyan pusztítják el Ukrajnát.  

Január 4-én megjelent levele szerint kettős tüdőgyulladás, valamint légmell és nagyon súlyos ödéma alakult ki nála. Ahogy fogalmazott, a tüdőgyulladás tényét csak december 22-én ismerték fel, miközben betegsége október közepén kezdődött.

Ez az ukrajnai béke feltétele

Az Ukrajnáról szóló rendkívüli ENSZ-ülésen Vaszilij Nebenzja arról is beszélt, hogy szerinte még mindig lehetséges Ukrajna megőrzése valamilyen formában. Ebben az esetben azonban békés és semleges országnak kell lennie. A diplomata véleménye szerint Ukrajnában nem lehet diszkrimináció és ruszofóbia, valamint náci bűnözők. Hangsúlyozta, hogy a választás a Nyugaté: folytatódnak-e az ellenségeskedések, vagy „mégiscsak a józan ész győz” – írta a Lenta orosz hírportál. 

Nebenzja a maga részéről 

veszélyesnek és abszurdnak nevezte azt az illúziót, hogy Ukrajna a Nyugat támogatásával képes lesz legyőzni Oroszországot, és ha Zelenszkij komolyan ezt hiszi, akkor nem remekel a stratégiai gondolkodás terén.

Az ukrajnai helyzet rendezéséről szólva hangsúlyozta, hogy minden konfliktus előbb-utóbb véget ér. „Az biztos, hogy minél tovább húzódik a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás miatt, annál kedvezőtlenebbek lesznek a béke feltételei Ukrajna számára” – zárta szavait.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláír egy ukrán zászlót, amikor látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.