Hamarosan kiszabadulhatnak az izraeli túszok?

A Gázában tartott túszok elengedéséről és az átmeneti tűzszünetről szóló megállapodás körvonalairól sikerült megegyezésre jutni a közvetítők útján zajló tárgyalásokon – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap.

Forrás: MTI2024. 02. 26. 5:59
SULLIVAN, Jake
Camp David, 2023. augusztus 18. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart az amerikai-japán-dél-koreai csúcstalálkozó helyszínén, a Maryland állambeli Camp Davidben lévõ amerikai elnöki rezidencián 2023. augusztus 18-án. A három ország vezetõi elõször tartanak önállóan háromoldalú csúcstalálkozót, korábban csak nemzetközi tanácskozások alkalmával tárgyaltak egymással. MTI/EPA/YNA/Yonhap Fotó: Yonhap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jake Sullivan a CNN hírtelevízió műsorában elmondta, hogy Izrael, az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar között egyetértés alakult ki a párizsi egyeztetéseken egy olyan megállapodás körvonalairól, amely biztosíthatja a még Hamász kezében lévő túszok szabadon bocsátását. 

Izraeli önjáró löveg tüzel palesztin célpontra Izrael és a Gázai övezet határán 2024. február 22-én. Fotó: MTI/AP/Leo Correa

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyeztetések változatlanul zajlanak a részletekről, a tárgyalásoknak Egyiptom és Katar közvetítésével Izrael és a Hamász között kell véglegesedniük. Ez a munka tart most − fűzte hozzá Jake Sullivan, és a reményét fejezte ki, hogy napokon belül lesz stabil és végleges változata a megállapodásnak.

 

Jake Sullivan a Gázai övezet jövőjéről nyilvánosságra került izraeli tervvel kapcsolatban azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak vannak aggályai a sajtóban megjelentek alapján. 

Egy másik vasárnapi interjúban a Fox News hírtelevízióban úgy nyilatkozott, hogy még a vasárnap folyamán beszél az izraeli partnerekkel, mert a tervezet anélkül jelent meg a médiában, hogy arról az izraeli fél az amerikait tájékoztatta volna.

A lehetséges túszmegállapodásról a Hamász egyik vezetője, Basem Naim szintén a CNN hírtelevíziónak ugyanakkor vasárnap úgy nyilatkozott, hogy nem tud előrelépésről a palesztin szervezet és Izrael közötti megállapodásban. A jelentések szerint a Hamászt vasárnap tájékoztatták a Párizsban pénteken tartott egyeztetésről, amelyen a katari és egyiptomi tárgyalók mellett részt vett David Barnea, az izraeli hírszerzés, a Moszad igazgatója, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Bill Burns.  

Az Izrael és Hamász közötti megállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy aktív egyeztetések zajlanak, amelyek része egy legkevesebb hathetes átmeneti fegyverszünet.

 

Borítókép: Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó (Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.