Itt rontják el a nyugatiak az oktatást

Ha gyengül az oktatás, akkor a fiatalok máshol keresik a közösség erejét. Ezért van az, hogy sok fiatal fordul az LMBTQ-mozgalmak, az animalizmus vagy a veganizmus felé – nyilatkozta lapunknak Paraguay volt kulturális miniszere.

2024. 02. 28. 8:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az oktatás az igazságról, a szépségről, a jóságról szól – nyilatkozta lapunknak Fernando Griffith, Paraguay korábbi kulturális minisztere, a Paraguay Poderoso elnöke a Mathias Corvinus Collegium MCC Budapest Summit on Education nemzetközi oktatási konferencián.

 

A szakember kifejtette, hogy arra a kérdésre, hogy hol húzódik a határvonal az oktatáshoz tartozó, mindennapi életet érintő témák és az indoktrináció, vagyis a politika által befolyásolt tanítás között, sok ember számára a válasz az objektív igazság.

A nyugati oktatásban a posztmodern szemlélet szerint elhagyták azt az elképzelést, hogy létezik objektív igazság. Az ideológiák itt a politikának felelnek meg. Másik jellemzőjük, hogy van pénz a terjesztésükre. Ha ez a két dolog megvalósul, akkor az indoktrináció is megjelenik az osztályteremben.

Fernando Griffith szerint fel kell ismerni, hogy az emberek boldogabbak lesznek, ha a jóra törekednek. Az objektivitáshoz pedig szükséges a tudomány.

Ha gyengül az oktatás, akkor a fiatalok máshol keresik a közösség erejét. Ezért van az, hogy sok fiatal fordul az LMBTQ-mozgalmak, az animalizmus vagy a veganizmus felé. 

Az indoktrináció elleni lépésként érdemes visszatérni  a klasszikusokhoz és az oktatás eredeti céljához, a tudás fejlesztéséhez. Nem csak megérteni kell a dolgokat, alkalmazni is szükséges, de a tudásnak a racionális gondolkodáson, a tudományon kell alapulnia – hangsúlyozta a szakértő.

Különbséget kell tenni képzés és oktatás között. 

A képzés a készségekről szól. A képzés önmagadról szól, arról, hogy ki vagy.

A nyugati oktatás a képzésre helyezte a hangsúlyt, ez pusztán felszínes oktatás.

Míg az oktatás arról szól, hogy

Olyan ember vagy-e, aki nemcsak magadnak, hanem a társadalom többi tagjának is hasznára válik? Építesz-e a magatartásoddal?

Ha ezt helyezi középpontjába az oktatás, akkor a lehető legjobban védekezik az indoktrináció ellen – fejtette ki Paraguay korábbi kulturális minisztere.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, WOKANDAPIX)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.