Lassan csorognak az uniós pénzek az Európai Bizottság hibájából

Az Európai Parlament plenáris ülésén vitát folytattak a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője megerősítette, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által kiharcolt állapotában támogatni tudják a megállapodást, de az Európai Bizottság kifizetéseinek hiányosságaira is felhívta a figyelmet.

2024. 02. 27. 10:45
Deli Andor; Deutsch Tamás
Strasbourg, 2014. július 16. Deli Andor (középen b) és Deutsch Tamás, (középen) a Fidesz EP-képviselõi szavaznak az Európai Parlament (EP) ülésén Strasbourgban 2014. július 16-án. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja támogatta az állam- és kormányfők február elején kötött megállapodását a többéves pénzügyi keretterv (MFF) felülvizsgálatáról. Ezt Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője is megerősítette a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról szóló vitában az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az Európai Tanács ülésén Magyarország világos garanciákat kapott arra, hogy a bennünket megillető uniós forrásokat a módosítások nem érinthetik hátrányosan és azokat továbbra is csakis Magyarország használhatja fel

– fogalmazott a képviselő.

Az MFF feladata annak biztosítása, hogy az EU kiadásai rendezett módon és saját forrásainak határain belül alakuljanak. Meghatározza azokat a rendelkezéseket, amelyeknek az EU éves költségvetésének meg kell felelnie. A többéves pénzügyi keretről szóló rendelet kiadási plafonokat állapít meg a kiadások széles kategóriáira (az ún. fejezetekre) vonatkozóan.

Deli felszólalásában arra a február elején született döntésre utalt, aminek az értelmében bár mind a 27 állam- és kormányfő megállapodott egy további ötvenmilliárd eurós támogatási csomagról Ukrajna számára, a magyar miniszterelnök jelentős feltételeket harcolt ki.

Ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását. És garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk

– fogalmazott minderről akkor Orbán Viktor.

Deli Andor kihangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben fontos Európa geopolitikai megerősítése, aminek kulcseleme az EU Nyugat-Balkáni bővítése. Ezért kiemelten támogatjuk az MFF megállapodás részét képező, Nyugat-Balkánt támogató, Reform- és Növekedési Eszközt. 

A Fidesz EP-képviselője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az MFF  felülvizsgálatának sikeres lezárása nem fedheti el  a tényt, hogy ebben a költségvetési ciklusban a tagállamoknak járó kohéziós és helyreállítási eszközök kifizetése, az Európai Bizottság hibájából, továbbra is felháborítóan lassú és a helyreállítási hitelek kamatköltségei további növekedésének veszélye sem múlt  el.

Ezért arra kérem a bizottságot, hogy gyorsítsa fel a kifizetéseket, nehogy egy újabb MFF-revízióra és tagállami befizetésekre legyen szükség még 2027 előtt

– figyelmeztetett Deli.

Borítókép: Deli Andor (középen b) és Deutsch Tamás (középen), a Fidesz EP-képviselői szavaznak az Európai Parlament (EP) ülésén Strasbourgban 2014. július 16-án (Fotó: MTI/ Beliczay László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.