Megakadályoztak egy terrortámadást Szentpéterváron

Egy kohászati üzemben két kilogrammnyi robbanóanyagot találtak egy csomagban a raktár közelében.

Forrás: Lenta.ru2024. 02. 10. 16:09
null
Forrás: depositphotos/Grigorenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lehetséges terrortámadást akadályoztak meg a szentpétervári vszevolozski alumíniumötvözet-gyárban. Az üzem területén egy közel két kilogramm robbanóanyagot tartalmazó rögtönzött robbanószerkezetet találtak – a Lenta orosz hírportál információi szerint.

A bomba egy csomagba volt elrejtve, és az egyik raktár közelében volt. Egyelőre nem tudni, hogyan került az üzembe.

Február 9-én este a vszevolozski üzem egyik alkalmazottja furcsa csomagot vett észre, amiről bejelentést tett a rendőrségen. A szakemberek elvitték, hogy megállapítsák a talált csomag tartalmát. A helyszínt lezárták és az embereket evakuálták.

Már szombaton olyan információk láttak napvilágot, hogy a csomag egy több mint 1,7 kilogrammos robbanószerkezetet tartalmazott. Egyelőre nem derült ki, hogy ki csempészte be a bombát az üzembe. A büntetőeljárás megindításának kérdéséről most döntenek. Megjegyzik, hogy a helyszín, ahol a bomba el volt rejtve, kívül esik a térfigyelő kamerák látóterén.

 

Mit lehet tudni az alumíniumgyárról?

A vszevolozski alumíniumötvözet-üzem Szentpétervár délkeleti részén található, a Rybatskoye kerület ipari övezetében. Oroszország egyik legnagyobb vállalkozása, amely másodlagos alumíniumötvözeteket állít elő újrahasznosított alumíniumdobozokból.

A 2000-es évek eleje óta a liverpooli European Venture Investments Ltd. brit vállalat tulajdonában van. Az üzem 2019-ben csődeljárás alá került, és 2023 áprilisától hivatalosan is csődeljárás alatt áll.

 

Korábban egy szentpétervári olajfinomítót támadtak meg

Január 31-én Szentpéterváron egy drón szállt a Nyevszkij Mazut olajfinomítóhoz. Az drónt egy SZ–400-as légvédelmi rakéta találta el Kolpino felett.

A drónt még repülés közben érte a találat, de még egy ideig tovább haladt, csak fél órával később zuhant le, egy olajfinomító területére a Glukhoozerskoje autópályán. A lezuhanó törmelék következtében az üres tartályok kigyulladtak. A tüzet gyorsan eloltották.

 

Novemberben egy lőporgyárban történt terrorcselekmény

November 11-én a tambovi régió Kotovszkban lévő lőporgyárban hatalmas tűz keletkezett. A helyi lakosok elmondták, hogy előtte robbanást hallottak. Másfél órával a keletkezése után a tüzet eloltották.

Később a nyomozók terrorcselekménynek minősítették a gyújtogatást, és büntetőeljárást indítottak. Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának munkatársai a terrortámadás helyszínéről lefoglalták annak a drónnak a maradványait, amelyet feltehetően az üzem megtámadásához használtak.

 

Merényletet követtek el egy blogger ellen

Egy szentpétervári kávézóban történt robbantás végzett egy orosz katonai bloggerrel, Vlagyimir Tatarszkijjal – ahogy arról korábban lapunk is beszámolt. A robbantásban több mint harmincan megsebesültek. 

Borítókép: Orosz rendőrség és FSZB (Forrás: depositphotos/Grigorenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.