Nem bíznak a politikában a német fiatalok

Széles körben elterjedt Németországban a politikával szembeni bizalmatlanság – annak ellenére, hogy a demokráciában hisznek a fiatalok. Ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amely során kifejezetten fiatalokat kérdeztek meg.

2024. 02. 07. 20:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bertelsmann Alapítvány friss tanulmánya a 18 és 30 év közötti korosztályt kérdezte meg arról, hogy mit gondolnak a demokráciáról és a politikáról. A válaszadók 59 százaléka mondta azt, hogy bízik a demokráciában, míg az Európai Unióról 62 százalékuk nyilatkozott így. 

Mindazonáltal a politikával szembeni bizalmatlanság széles körben elterjedt az országban: több mint minden második fiatal felnőtt (52 százalék) azt mondta, hogy nem bízik a kormányban, 45 százalék pedig a parlamentben.

A Bertelsmann Alapítvány szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a politikának most különösen figyelnie kellene arra, hogy ne játssza el a demokráciába vetett bizalmat.

A válaszadók emellett életkortól függetlenül inkább aggódnak a jövő miatt: a felmérés szerint a fiatalabbak 36 százaléka, az idősebbek 42 százaléka számít arra, hogy a dolgok rosszabbra fordulnak – például a klímaváltozás vagy az életszínvonal tekintetében. A németországi fiatal felnőttek átlagosan pesszimistábbak, mint más országokbeli társaik. 

A tanulmányhoz 2248 reprezentatívan kiválasztott németországi személyt kérdeztek meg tavaly február és április között a hozzáállásukról, köztük több mint 500 18 és 30 év közötti személyt. A felmérés adatait ezután összehasonlították a Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban végzett azonos felmérésekkel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.