Német beismerés: kritikus ponton Kijev lőszerellátása

Ukrajnának minden bizonnyal több katonát kell mozgósítania – már csak a veszteségek miatt is – mondta Christian Freuding vezérőrnagy, a Bundeswehr ukrajnai helyzetfelmérő központjának vezetője.

2024. 02. 05. 12:26
Ukrán tüzérek a kelet-ukrajnai Bahmut térségében 2024. január 26-án. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükség van az ukrán erők rotációjára: egyes katonai egységek már két éve a fronton vannak. Erről beszélt Christian Freuding az RND-nek adott interjújában. 

– Természetesen a lőszerellátás kritikus pont… És csak Németországból valószínűleg idén több mint kétszeresére tudjuk majd növelni a tüzérségi lőszerek szállítását – jelentette ki a vezérőrnagy.

A tiszt a berlini védelmi minisztérium tervezési és parancsnoki hivatalát, valamint Ukrajna-egységét vezeti, korábban, mint arról lapunk is beszámolt, így fogalmazott:

Ukrajna továbbra is bátran és elszántan harcol. Az, hogy ellentámadásuk leállt, annak is köszönhető, hogy nem volt légi támogatásuk, hiányzott a légelhárítás és a légvédelem.

 

Ukrán katonák egy BM–21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A német főtiszt hozzátette, hogy az Oroszországgal való összehasonlításban „nem csak a lövedékek száma” a lényeges. Szerinte az Ukrajna által használt rendszerek többsége ma már sokkal pontosabb és hatékonyabb, mint az oroszoké. Ez azt jelenti, hogy az ukrán fegyveres erőknek „kevesebb lőszerre” van szükségük.

Eközben Németország egyedül 2024-ben „megduplázhatja” a tüzérségi lőszerszállításait. Freuding végül azonban kiemelte, hogy a lőszerek szállítása „továbbra is központi kérdés marad az Oroszország által megtámadott ország nyugati támogatásában”.

A tábornok korábban elismerte, hogy Oroszország nagyobb ellenálló képességről tesz tanúbizonyságot, mint amire a nyugati szövetségesek számítottak a háború kezdetén.

Talán nem láttuk vagy nem akartuk látni, hogy olyan helyzetben vannak, hogy továbbra is ellátják őket a szövetségeseik

– mondta.

Borítókép: Ukrán tüzérek a kelet-ukrajnai Bahmut térségében 2024.  január 26-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.