Orosz–ukrán háború: Ukrajna kifogyott a tüzérségi lövedékekből

Hiába pörgette fel a hazai gyártást, még mindig nagyrészt szövetségesei segítségére támaszkodik Ukrajna a tüzérségi lövedékekben. A nyugati támogatás azonban akadozik, az oroszoknak pedig láthatóan sokkal jobb az utánpótlásuk.

Forrás: Politico2024. 02. 02. 10:30
null
Kijev, 2023. november 30. Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy bajban van az ukrán hadsereg: hiába pörgette fel a gyártást a háborúban álló ország, a nyugati segítséggel együtt sincs elegendő tüzérségi lövedék.

Soha nem volt elég 122 mm-es kaliberű lövedékünk.  Átlagosan naponta 15 lövést adunk le. De voltak olyan napok, amikor több mint száz lövést adtunk le vagy egyáltalán nem adtunk le egyet sem. Most felerősödött az ellenséges tevékenység a mi irányunkban, de ugyanolyan kevés lövedékünk van, mint korábban

− mondta a Politico hírportálnak egy név nélkül nyilatkozó ukrán tüzér, aki Avgyijivka közelében harcol.

Ukrán tüzérek a kelet-ukrajnai Bahmut térségében 2024.  január 26-án. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter az elmúlt hetekben igyekezett sürgetni a nyugati szövetségeseket, hogy küldjenek több lövedéket.

Oroszország a napi tüzérségi támadásokban messze felülmúl minket. A front különböző területein és az ellenségeskedések különböző szakaszaiban öt-tízszer több tüzérségi lövedéket lőttek ki, mint az ukrán erők

− kongatta a vészharangot a miniszter.

Az orosz hadiipar lehetővé teszi, hogy csapatai több tízezer lövedéket lőjenek ki az ukrán állásokra. Ahogy a harctéri helyzet mutatja, a modern tüzérséget nem lehet helyettesíteni

− tette hozzá Umerov.

Az EU egymillió lőszert ígért Ukrajnának márciusig, de már biztos, hogy ennek csak mintegy felét tudja leszállítani, Josep Borrell külügyi főképviselő szerint 524 ezret. De az év végéig mindenképpen leszállítanak 1,1 milliót – ígérte.

Az EU összesen 28 milliárd euró értékű katonai segélyt küldött Kijevnek a háború közel két évvel ezelőtti kezdete óta – mutatott rá a Politico.

Umerovék fejfájását fokozza, hogy a republikánusok ellenállása miatt az amerikai támogatás teljesen befagyott. Az ukránok igyekeznek dróntámadásokkal ellensúlyozni a tüzérségi erő hiányát, de ez sem tűnik fenntartható stratégiának.

 

Borítókép: Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án (Fotó:MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.