Egység? Ebben a kérdésben sem értenek egyet a németek és a franciák + videó

Európa-szerte egyre nagyobb a gazdák elégedetlensége. A hatalmas francia gazdatüntetések hatására úgy tűnik, hogy a francia elnök eláll a Mercosur-megállapodásoktól. Eközben ellentét bontakozik ki Párizs és Berlin között, mert Scholz kancellár viszont támogatja az egyezmény megkötését. A gazdák valódi intézkedéseket várnak az egyre csak növekvő elégedetlenség közepette.

Forrás: Reuters2024. 02. 02. 7:01
null
Brüsszel, 2024. február 1. Az EU mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák gyülekeznek az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén, az EU-tagországok állam- és kormányfõinek rendkívüli találkozója idején. MTI/AP/Thomas Padilla Fotó: Thomas Padilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben kijelentette, hogy Franciaország továbbra is ellenzi a latin-amerikai országokkal kötött Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás megkötését. 

A francia államfő hozzátette, hogy Európa mezőgazdasága súlyos válsággal néz szembe, és – mint mondta – „mélyrehatóan” meg kell változtatni a szabályokat.

Mindössze annyit kérünk, hogy a gazdáinkra és más szakmákra vonatkozó környezetvédelmi és higiéniai szabályok is ugyanazok legyenek. A mai napon, a szövegtervezetek jelenlegi állása szerint Franciaország ellenzi és továbbra is ellenezni fogja ezt a szabadkereskedelmi megállapodást

 – jelentette ki a francia államfő.

Macron az Európai Unió vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóját követően azt mondta, hogy az Európai Uniónak egy közös mechanizmusra van szüksége, amely garantálja, hogy a kiskereskedők és az élelmiszeripari óriáscégek tisztességes árakat fizetnek a termelőknek. 

Ezzel együtt pedig egy ellentét bontakozott ki a hagyományos francia–német tengelyen, ugyanis egy pár órával korábban tartott külön sajtótájékoztatóan Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy támogatja a Mercosur-megállapodás megkötését, amelyen már mintegy húsz éve dolgoznak.

 

Ez mintegy előre jelzi, hogy a francia vezetés követi a hagyományos protekcionista politikát a rendkívül fontos francia agráriumban, míg a német vezetés hasonlóan a hibás energiapolitikához, egy újabb ágazatot hagyhat magára.

Mindezen nyilatkozatok annak a fényében születtek, hogy már jó ideje tiltakoznak az európai uniós gazdák a nyugati országokban. Az uniós politikákkal elégedetlen gazdák napok óta tüntetnek Brüsszelben is, hogy hallassák a hangjukat. 

Európában hatalmas elégedetlenség tapasztalható, s ennek eredményeként vonultak az utcákra a termelők. 

A rendfenntartó erők Nyugat-Európa több városában is kénytelenek voltak farkasszemet nézni velük, de az egyenruhások és a gazdák között azért nem mindenhol feszült a helyzet. Az alábbi videón például az látható, ahogy egy rendőr édességet oszt a gazdáknak egy brüsszeli tüntetésen.

Borítókép: Az EU mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák gyülekeznek az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén, az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozója idején (Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.