Potápi Árpád János: Jó látni azt, hogyan alakul a diaszpórában élő közösségek élete a nagyvilágban

A kormánynak mindenhol fontosak a diaszpórában élő magyarok – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton a Ciprusi–Magyar Baráti és Kulturális Kapcsolatok Társasága Hirokitíában tartott rendezvényéről az MTI-nek.

2024. 02. 24. 18:35
POTÁPI Árpád János
Budapest, 2023. november 17. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2023. november 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: jó látni azt, hogyan alakul a diaszpórában élő közösségek élete a nagyvilágban, akár Európában, akár a tengeren túl. Tapasztalatai szerint nagy jelentősége van a mintegy 2,5 milliós magyarságot jelentő diaszpóra mint nemzetrész megőrzésének. Közölte: 50-60 éve lehet beszélni ciprusi magyarságról, amely nagyrészt vegyes házasságoknak köszönhetően alakult ki.

A ciprusi magyar közösség élete az elmúlt években, évtizedekben egyre aktívabb lett, 2013-ban előbb Nicosiában hoztak létre hétvégi magyar iskolát, amelyet Páfoszon és Limassolban követtek újabbak, nemsokára pedig Larnakán is beindul a hétvégi magyar oktatás 

– mondta az államtitkár.

A hétvégén Hirokitíában rendezett farsangi programra is 50-60 gyermek érkezett a sziget minden részéről szülőkkel, nagyszülőkkel – emelte ki Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy az ortodox kereszténységben a böjti időszak később kezdődik.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2023. november 17-én.(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.