Putyin igazán övön aluli ütést kapott a britektől

A britek az orosz disszidenseknek titkokért cserébe állampolgárságot és pénzt is ajánlottak.

2024. 02. 24. 21:01
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. január 31. Vlagyimir Putyin hivatalban lévõ orosz államfõ választási kampányaktivistákhoz beszél Moszkvában 2024. január 31-én, miután nyilvántartásba vette elnökjelöltként az orosz Központi Választási Bizottság. A párton kívüliként, de a kormányzó Egységes Oroszország támogatásával induló Putyin a negyedik bejegyzett államfõjelölt. Az elnökválasztást Oroszországban 2024. március 15. és 17. között rendezik. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság brit állampolgárságra vonatkozó felajánlása a titkos információkat átadó orosz disszidenseknek a Vlagyimir Putyin elleni pszichológiai hadviselés része, amitől azt várják, hogy Putyin paranoiás lesz – mondta a brit külügyminisztérium egy korábbi szakértője.

A héten kiderült, hogy az ukrajnai háború óta az országot elhagyó orosz tisztviselőknek brit állampolgárságot ajánlanak fel , ha titkokat adnak át a brit hírszerző ügynökségeknek.

Mark Galeotti professzor – aki jelenleg a Royal United Services Institute védelmi agytrösztjének főmunkatársa és a Mayak Intelligence Oroszország-központú kutatócég igazgatója – azt mondta:

Egyrészt – és ez az, ami miatt Putyinnak aggódnia kellene – megvan annak a lehetősége, hogy az emberek maguktól akarnak átmenni, vagy információt átadni a briteknek, azért, hogy megkaphassák az állampolgárságot. Másrészt az a paranoia, amelyet Putyinban és társaiban kelt, szintén hasznos fegyver lehet, mert ez azt jelenti, hogy ferdén néznek majd azokra a tisztviselőkre, akik esetleg a múltban utaztak Nagy-Britanniába, vagy esetleg brit kapcsolataik vannak. Tehát az ilyen jellegű  pszichológiai hadviselés megosztottságot és gyanakvást terjeszthet az orosz elitben

 − mondta el a szakértő.

Galeotti professzor szerint a Kreml azon döntése, hogy az orosz állam biztonsági személyeknek megtiltotta, hogy engedély nélkül külföldre utazzanak, jól illusztrálja Putyin félelmét a disszidálástól.

Borítókép: Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő választási kampányaktivistákhoz beszél Moszkvában (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.