Szijjártó Péter: Hazánk továbbra is az összeköttetések mellett szólal fel a blokkosodás helyett

Mi, magyarok felszólalunk a blokkosodás ellen, és a kapcsolatok jövőjében hiszünk, hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Újdelhiben, az India–Európa Üzleti és Fenntarthatósági Konklávé miniszteri plenáris ülésén.

2024. 02. 21. 12:57
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető az India–Európa Üzleti és Fenntarthatósági Konklávén mondott felszólalásában kiemelte, hogy a veszélyek korszakában vagyunk. Az elmúlt öt évben három globális krízisnek voltunk a tanúi. Bár egyik sem volt gazdasági eredetű, de azután később globális gazdasági krízisbe torkollott, tette hozzá.

Be kellett jelentenünk egy új gazdasági világrend kezdetét, a korábbi gazdasági ellátási láncok átalakultak, nagyvállalatok mentek tönkre. Az ukrán háború és az Oroszország elleni gazdasági szankciók azt eredményezték, hogy a magas szintű eurázsiai kooperáció meggyengült, és az olcsó orosz gáz és a kiváló európai technológia kapcsolatán alapult gazdasági fejlődés meggyengült. Alternatív energiaforrásokból táplálkozik Európa – vagy épp Oroszországon keresztül, de közvetve szerzi be az energiát. Ennek nagyon fontos gazdasági mellékhatása volt a Szuezi-csatorna megbénulása – sorolta Szijjártó Péter.

A kelet–,nyugati áruszállítás ideje megnőtt és drágábbá is vált. Európában nincs szükségünk egy olyan külső faktorra ami újabb áremelést hozna

– tette hozzá. 

– Mindezek a növekvő feszültségek azt vetítik előre hogy egy súlyos dilemmával kell szembenéznünk, ez pedig nem más, mint az, hogy van arra esély, hogy a világ ismét blokkokra szakad. Magyarország korábban a két blokkra szakadt bolygó vesztes oldalán állt történelmileg. Negyven évet vesztettünk az életünkből a kommunista diktatúrát nyögve. Keletről elnyomásban részesültünk, a Nyugat pedig elhanyagolt minket! Nem akarunk ismét vesztesek lenni, ezért mi, magyarok felszólalunk a blokkosodás ellen, és a kapcsolatok jövőjében hiszünk!”

Ennek azonban két nagyon fontos előfeltétele van, az egyik a bizalom egymás iránt a nemzetközi politikában, ettől sajnos távol vagyunk, a másik pedig az, hogy a képmutatást fel kell váltania a racionalitásnak és a realitásnak, mutatott rá a tárcavezető.

A politikai kommunikáció és a realitás közötti árok jelenleg túl nagy. A nagy nyugati cégek működéséhez létfontosságúak a keleti utánpótlási útvonalak, és ezt onnan tudom, mert a kínai és német befektetők Magyarországon fektetnek be.

Az orosz importra bevezetett európai szankcióknál azt látjuk, hogy Oroszország importtevékenysége Indiában közben óriásit nőtt, és Európa lett India egyik első számú gazdasági partnere, mondta Szijjártó Péter, aki a felszólalásában kiemelte:

– Magyarország az idén átveszi az Európai Unió elnökségét július elsejétől, és ezalatt a fél év alatt mi szeretnénk úgy javítani az európai unió és India közötti gazdasági kapcsolatokat, hogy szeretnénk feléleszteni az India és Európa közötti szabadkereskedelmi egyezményeket, ami mindkét fél számára hasznos lehet. Szeretnénk tárgyalásokat indítani a biztonsági befektetésekről, illetve a kereskedelmi és technológiai tanács felállításáról is tárgyalunk. Bízunk abban, hogy mindezek az erőfeszítések tovább erősítik az EU és Indiai gazdasági kapcsolatait.”

 

Borítókép: Szijjártó Péter Újdelhiben (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.