Új, hatalmas felfedezést tettek Kolozsváron

A középkori erődített város északi várfalának részletére bukkantak régészek Kolozsvár belvárosában, a Műszaki Egyetem közelében – nyilatkozta George Cupcea régész a helyi Szabadság napilapnak.

Forrás: MTI2024. 02. 22. 13:54
null
Kolozsvár, 2024. február 16. Az egykori New York, jelenleg Continental Szálló fõtéri épülete Kolozsváron 2024. február 16-án. Az épületet megvásárolná a kolozsvári önkormányzat. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kolozsvári lap csütörtöki számában megjelent írás szerint a középkori várfal részletét a napjainkban I. L. Caragiale parknak nevezett egykori tyúkpiac, később cselédpiac helyén találták a régészek. A park felújítás alatt áll, a régészeti felügyeletet az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai látják el, akik az egyetem mellett nyitott kisebb szelvényben találták meg a középkori városfal egy szakaszát.

George Cupcea szerint a térségben valószínűleg egybeestek a római és a középkori erődítés vonalai, ennek részletét találták meg. A várfal vonalát – a régészeti kutatás befejezése után – jelezni fogják a felszínen – mondta.

Egy másik szelvényben az 1800-as évek eleji falmaradványokat találtak a régészek, akik egy hosszabb, a parkot észak–dél irányban átszelő szelvény megnyitását is tervezik. A szakember szerint a felújítási munkálatok teljes időtartama alatt jelen lesznek a régészek.

A napilap Gaal György helytörténésznek a Kolozsvári várak, városfalak, kaputornyok, bástyák című írására hivatkozva azt írja, hogy a most talált várfalrészlet térségében lehetett az Óvár két kapujának egyike, a Víz kapu is.

Kolozsváron tavaly októberben kezdődtek el a telefonpalota melletti park felújítási munkálatai, amelynek részeként a belvároson áthaladó patakot, a Malom-árkot is kitakarják, miután ezen a szakaszon a kommunizmusban befedték. A kivitelezőnek 14 hónap alatt kell elkészülnie a munkával. Az egykori baromfipiac az 1950–60-as évektől a városban szolgáló, főleg györgyfalvi és széki lányok találkozóhelye volt, akik két szabadnapjukon – csütörtökön és vasárnap délután – népviseletbe öltözve itt táncoltak, énekeltek. Táncukat Fekete-piros című költeményében Kányádi Sándor is megverselte.

Kolozsváron az elmúlt évek belvárosi útfelújításai során a középkori vár több kapujának az alapjait is megtalálták. 2019-ban a Híd utcai, majd a Magyar utcai kaputorony alapzata tűnt elő, előbbit – mivel egykor a város főbejárata volt – a járda szintjén elhelyezett emléktáblával jelölték meg. Tavaly áprilisban, a Főtérre nyíló Egyetem utca felújítása során egy harmadik, a Torda utcai kaputorony alapozása is előkerült.

A középkori – Óvárból és Újvárból álló – Kolozsvár kétszer volt erődítve, a leírások szerint összesen 24 bástyája és kaputornya volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.