Ukrajna a határzár feloldását követeli Lengyelországtól

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint a megmozdulás aláássa Ukrajna gazdaságát.

2024. 02. 20. 12:42
null
Gdansk, 2024. február 20. Lengyel gazdák az Európai Unió mezõgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek az észak-lengyelországi Gdanskban 2024. február 20-án. MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa Fotó: Adam Warzawa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elege lett a lengyel gazdák tiltakozásaiból Ukrajnának, Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Facebook-oldalán közzétett posztjában szólította fel Lengyelországot a határzár megszüntetésére. A lengyel gazdák február elején indítottak újabb tiltakozási hullámot, felszólalva a kelet-európai országból érkező, rossz minőségű ukrán gabonaimport ellen. A megmozdulás során több határátkelőt lezártak. Nyikolenko azt írta,

a szárazföldi határok továbbra is fontosak az orosz agresszióval szemben. A lengyel tüntetők és egyes radikális lengyel politikusok aláássák Ukrajna gazdaságát és az oroszokkal szembeni ellenállóképességét.

 

Hozzátette: a lengyel–ukrán határ egyben az Európai Unió határa is, melyet politikai érdekek miatt nem szabad blokád alá venni. A külügyi szóvivő szerint elfogadhatatlan „a tüntetők agresszív hozzáállása az ukránokkal és a lengyel–ukrán határon áthaladó ukrán árukkal szemben”. Nyikolenko továbbá úgy látja, a határon hallható ukránellenes jelszavak azt igazolják, politikai indíttatású akcióról van szó, melynek célja, hogy a kétoldalú kapcsolatok további romlását előidézze. Végül felszólította a lengyel hatóságokat, hogy „készítsenek jogi értékelést a tüntetők akciójáról, biztosítsák a határ feloldását, és tegyenek intézkedéseket az alaptalan érveken alapuló ukránellenes retorika megfékezésére”.

Hétfőn hasonló álláspontjának adott hangot Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes. Az MTI közlése szerint azt mondta,

a határblokád közvetlen fenyegetést jelent egy védekező ország biztonságára. Az ilyen akciók kedvezőtlen hatással vannak a közös szembenállásra ellenségünkkel, amelynek neve Oroszország.

Kiemelte, lengyel oldalon hat ellenőrzőpontot tartanak blokád alatt a tüntetők, „a legkritikusabb a helyzet a Dorohusk-Jahodin ellenőrzőpontnál, ahol teljesen leállt a kamionforgalom”.

Borítókép: Lengyel gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek az észak-lengyelországi Gdanskban 2024. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.