Ursula von der Leyen az orosz–ukrán háború második évfordulójára időzítve látogatott Kijevbe

Jobban, mint valaha, szilárdan kiállunk Ukrajna mellett, írta az Európai Bizottság elnöke, akivel Giorgia Meloni, Justin Trudeau és Alexander De Croo is együtt utazott az ukrán fővárosba.

2024. 02. 24. 8:35
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy nyugati vezető, köztük Olaszország, Kanada és Belgium miniszterelnöke érkezett Kijevbe szombaton, hogy szolidaritást mutassanak Ukrajnával az orosz invázió második évfordulóján. Az olasz Giorgia Meloni, az ukrán nácikat éltető kanadai Justin Trudeau, a belga Alexander De Croo és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen együtt utazott az ukrán fővárosba az éjszaka folyamán vonattal a szomszédos Lengyelországból, számolt be róla a Reuters.

Ursula von der Leyen ezt írta az X  közösségi oldalán:

„Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború 2. évfordulója alkalmából. És hogy megünnepeljük az ukrán nép rendkívüli ellenálló képességét. Jobban, mint valaha, szilárdan kiállunk Ukrajna mellett. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag és erkölcsileg. Amíg az ország teljesen szabad nem lesz” – írta von der Leyen. 

Meloni egy videókonferencia házigazdája lesz a nap folyamán, amelyen a „Hét nagy demokrácia” csoportjának vezetői vesznek részt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták, hogy csatlakozzon a vitához, tette hozzá a Reuters.

A látogatásra Ukrajna katonai és gazdasági küzdelmei közepette kerül sor; Moszkva inváziója óta eltelt két év, Oroszország pedig egyre nagyobb teret nyer a fronton, Ukrajnát pedig a Nyugatról szállított lőszerek hiánya hátráltatja, írta a Politico.

Von der Leyen hangsúlyozni kívánja az EU folyamatos támogatását, mivel a blokk a hónap elején megállapodott abban, hogy 50 milliárd eurós segélyt nyújt Ukrajnának, és azon dolgozik, hogy az elkobzott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna újjáépítésének finanszírozására fordítsa. Az EU megállapodott egy Oroszország elleni új szankciócsomagról is, amely mintegy 200 névvel egészíti ki az EU-ba való beutazástól eltiltott személyek listáját.

Az EU–27 kormányának azonban még meg kell állapodnia az unió védelmi alapjának feltöltéséről, illetve a közös fegyvervásárlásról Ukrajnának. Von der Leyen a hét elején szintén lehűtötte Kijev azon reményeit, hogy gyorsan megteheti a következő lépéseket a jövőbeli EU-csatlakozása érdekében.

A G7 vezetői vezetői szombaton külön-külön is találkoznak, hogy közös nyilatkozatban állapodjanak meg Ukrajna folyamatos támogatásáról.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.