Ursula von der Leyen új EU védelmi biztosi posztot tervez létrehozni

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy új uniós védelmi biztosi pozíciót szeretne kialakítani, ha a második ciklusra is maradna a bizottság élén. Von der Leyen szerint észszerű és kulcsfontosságú lenne a védelmi kapacitások megerősítése.

Forrás: Politico2024. 02. 21. 19:40
CDU committee meetings
CDU committee meetings Fotó: KAY NIETFELD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a müncheni biztonsági konferencián ismertette az Európai Bizottság jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, és hangsúlyozta, hogy az új uniós végrehajtó testületben külön EU védelmi biztosra van szükség, írta meg a Politico hírportál a brüsszeli hírekre reagálva.

 Ursula von der Leyen, aki korábban Németország védelmi minisztere volt, azt állította, hogy egy ilyen szerepkör „észszerű” és kulcsfontosságú lenne a blokk ipari és védelmi kapacitásainak megerősítésére. Utalt arra is, hogy amennyiben a közelgő júniusi választások után is ő marad az EU végrehajtó testületének vezetője, a védelmi biztosi poszt létrehozása prioritás lesz.

Ha én lennék a következő Európai Bizottság elnöke, lenne egy védelmi biztosom

 – jelentette ki Von der Leyen, és ezzel a jobbközép Európai Néppárthoz csatlakozott, amely támogatja a védelmi poszt létrehozását, amely felügyelné az Európai Unión belüli ipari és védelmi képességek fejlesztését.

Bár a védelmi biztos feladatkörének konkrétumai még nem tisztázottak, Von der Leyen azt sugallta, hogy a tárca a blokk védelmi iparának, biztonsági műveleteinek, sőt potenciálisan még az űrrel kapcsolatos törekvéseknek a szempontjait is felölelheti. 

A Védelmi és Űrügyi Főigazgatóság (DG DEFIS) 2019-es létrehozása a bizottság keretében egy lépés volt az e területeken tett erőfeszítések konszolidálása felé, mivel Thierry Breton belső piaci biztos már felügyeli a lőszergyártással és a repüléssel kapcsolatos témákat.

Ursula Von der Leyen, aki Magyarország kapcsán rendszeresen kritikus – hangsúlyozta, hogy a kérdés, hogy milyen nemzetiségű személy tölti majd be ezt a pozíciót nyitott, de hozzátette, hogy fontos lenne, ha valaki közép- és kelet-európai régióból kaphatna egy esélyt. 

Ez egy jó portfólió

– erősítette meg, nyitva hagyva az állampolgárság kérdését, de kiemelve a regionális képviselet jelentőségét.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter támogatását fejezte ki a védelmi biztosi tervvel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az Európai Uniónak aktívabb szerepet kell vállalnia a külpolitikában. 

Valódi szereplőkké kell válnunk a külpolitikában

 – szögezte le Tajani, és visszhangozta, hogy egy elkötelezett védelmi biztos hozzájárulhatna a blokk globális színtéren való érvényesüléséhez. A megbeszélések előrehaladtával az EU várhatóan meghatározza a javasolt védelmi biztosi szerepkör hatókörét és feladatkörét, ami az Európai Bizottság jövőbeli arculatát alakítja.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: Kay Nietefeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.