A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Ursula von der Leyen új EU védelmi biztosi posztot tervez létrehozni

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy új uniós védelmi biztosi pozíciót szeretne kialakítani, ha a második ciklusra is maradna a bizottság élén. Von der Leyen szerint észszerű és kulcsfontosságú lenne a védelmi kapacitások megerősítése.

Forrás: Politico2024. 02. 21. 19:40
CDU committee meetings
CDU committee meetings Fotó: KAY NIETFELD
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a müncheni biztonsági konferencián ismertette az Európai Bizottság jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, és hangsúlyozta, hogy az új uniós végrehajtó testületben külön EU védelmi biztosra van szükség, írta meg a Politico hírportál a brüsszeli hírekre reagálva.

 Ursula von der Leyen, aki korábban Németország védelmi minisztere volt, azt állította, hogy egy ilyen szerepkör „észszerű” és kulcsfontosságú lenne a blokk ipari és védelmi kapacitásainak megerősítésére. Utalt arra is, hogy amennyiben a közelgő júniusi választások után is ő marad az EU végrehajtó testületének vezetője, a védelmi biztosi poszt létrehozása prioritás lesz.

Ha én lennék a következő Európai Bizottság elnöke, lenne egy védelmi biztosom

 – jelentette ki Von der Leyen, és ezzel a jobbközép Európai Néppárthoz csatlakozott, amely támogatja a védelmi poszt létrehozását, amely felügyelné az Európai Unión belüli ipari és védelmi képességek fejlesztését.

Bár a védelmi biztos feladatkörének konkrétumai még nem tisztázottak, Von der Leyen azt sugallta, hogy a tárca a blokk védelmi iparának, biztonsági műveleteinek, sőt potenciálisan még az űrrel kapcsolatos törekvéseknek a szempontjait is felölelheti. 

A Védelmi és Űrügyi Főigazgatóság (DG DEFIS) 2019-es létrehozása a bizottság keretében egy lépés volt az e területeken tett erőfeszítések konszolidálása felé, mivel Thierry Breton belső piaci biztos már felügyeli a lőszergyártással és a repüléssel kapcsolatos témákat.

Ursula Von der Leyen, aki Magyarország kapcsán rendszeresen kritikus – hangsúlyozta, hogy a kérdés, hogy milyen nemzetiségű személy tölti majd be ezt a pozíciót nyitott, de hozzátette, hogy fontos lenne, ha valaki közép- és kelet-európai régióból kaphatna egy esélyt. 

Ez egy jó portfólió

– erősítette meg, nyitva hagyva az állampolgárság kérdését, de kiemelve a regionális képviselet jelentőségét.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter támogatását fejezte ki a védelmi biztosi tervvel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az Európai Uniónak aktívabb szerepet kell vállalnia a külpolitikában. 

Valódi szereplőkké kell válnunk a külpolitikában

 – szögezte le Tajani, és visszhangozta, hogy egy elkötelezett védelmi biztos hozzájárulhatna a blokk globális színtéren való érvényesüléséhez. A megbeszélések előrehaladtával az EU várhatóan meghatározza a javasolt védelmi biztosi szerepkör hatókörét és feladatkörét, ami az Európai Bizottság jövőbeli arculatát alakítja.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: Kay Nietefeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.