Videófelvételen, ahogy az ENSZ-alkalmazott részt vesz az Izrael elleni terrortámadásban

Mintegy négy hónappal azután, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet megtámadta Izraelt, 1200 embert megölve és 240-et elrabolva, egyre több aljas részletre derül fény.

Forrás: Bild2024. 02. 19. 11:40
null
People walk past the damaged Gaza City headquarters of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) on February 15, 2024, amid ongoing battles between Israel and the militant group Hamas. Several countries -- including the United States, Britain, Germany and Japan -- have suspended funding to the UNRWA agency in response to Israeli allegations that some of its staff members participated in the October 7 attack by Hamas militants. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négy hónappal a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni, 240 ember elrablásával járó és 1200 halottat követelő támadása után egyre több és több alattomos részletre derül fény. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) az elmúlt hetekben került reflektorfénybe, miután kiderült, hogy alkalmazottaik segíthették a terrorszervezet akcióját. A napokban újabb bizonyíték látott napvilágot: az X közösségi oldalon közzétett felvételt a dél-izraeli Be’eri kibucban vették fel, a településen 130 embert mészároltak le a terroristák és 30 civilt túszul ejtettek, írta a Bild.

A felvételen két férfi látható, amint kiszáll egy terepjáróból, majd egy halott férfihoz mennek, aki az úton fekszik a holmijai között. A holttestet a lábánál és a karjánál fogva megragadják és bedobják a csomagtartóba. Mielőtt elszáguldanának, átkutatják a meggyilkolt férfi holmiját.

Az izraeli média szerint a teljesen feketébe öltözött férfi állítólag Fejszál Ali Musszálem al-Námi, aki az UNRWA-nak dolgozik szociális munkásként Gázában.

Al-Námi minden bizonnyal csak egy azon ENSZ-dolgozók közül, akik segítik a Hamászt. Joav Gallant izraeli védelmi miniszter korábban a hírszerzésre hivatkozva azt mondta, több mint 30 UNRWA-alkalmazott vett részt az október 7-i, Izrael elleni támadásban. Gallant még azt is állítja, hogy a segélyszervezet mintegy 1500 alkalmazottja (mintegy 12 százaléka) a Hamászhoz tartozik.

Az UNRWA tisztviselői nyilvánvalóan szemet hunytak, amikor a Hamász terrortevékenységre használta falvait és épületeit. A Hamász például az UNRWA székháza alatt alakította ki számítógépes központját, és onnan csapolta le az áramot. Lehetetlen, hogy senki sem vett észre semmit – állítja Izrael.

António Guterres ENSZ-főtitkár átfogó tisztázást ígért. Több alkalmazottal már meg is szüntették az együttműködést. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi ettől nem zavartatva az UNRWA-nak történő kifizetések újraindítását követeli.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa (Fotó: AFP/Jean-Guy Python)

A müncheni biztonsági konferencia margóján elmondta: „Minél hamarabb születik döntés a finanszírozás folytatásáról vagy újraindításáról, annál jobb lesz emberek millióinak élete szempontjából”. Hozzátette: a helyzet pusztító a gázai emberek számára. 

Több nyugati ország felfüggesztette a segélyszervezetnek történő kifizetéseket, köztük a két legnagyobb adományozó, az Egyesült Államok és Németország. Az UNRWA-t mintegy egymilliárd euróval finanszírozzák.

A nemzetközi segélyszervezetek munkatársai és az izraeli hadsereg évek óta beszámolnak az UNRWA iskoláiban időnként talált fegyverraktárakról. Arról is érkeztek jelentések, hogy az ügynökség létesítményei alatt terroralagutak húzódnak, és a Hamász üzemanyagot és segélyszállítmányokat lopott.

Borítókép: Emberek sétálnak az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Szervezetének (UNRWA) megrongálódott gázai székhelye mellett 2024. február 15-én, az Izrael és a Hamász militáns csoport között zajló harcok közepette (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.