Vlagyimir Putyin nem akármilyen engedélyt adott ki

Vlagyimir Putyin egy rendelettel engedélyt adott arra, hogy az orosz Expobank megvásárolja Európa és a nemzetközi piac egyik legnagyobb bankjának leányvállalatát. Az orosz államfő rendelete sajtóinformációk szerint kilátásba helyezheti a Kínára és az Egyesült Államokra kiterjedő globális üzleti tevékenységet folytató HSBC teljes oroszországi kilépését.

2024. 02. 19. 19:24
PUTYIN, Vlagyimir
Cseljabinszk, 2024. február 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök diákokkal és a Cseljabinszki Kovácsoló- és Présüzem dolgozóival találkozik Cseljabinszkban 2024. február 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Rjumin Fotó: Alekszandr Rjumin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az Expobank megvásárolja a HSBC Bank – amely a HSBC nemzetközi pénzügyi csoport leányvállalata – részvényeinek száz százalékát.

A végzés a Putyin által aláírt 2022. augusztus 5-i rendeletre hivatkozott, amely megtiltotta a barátságtalan országok befektetőinek – amelyek Oroszországot szankcionálták ukrajnai lépései miatt –, hogy kulcsfontosságú energiaprojektekben és bankokban részvényeket adjanak el. Ez a rendelet felhatalmazta Putyint arra, hogy bizonyos esetekben különleges felmentéseket adjon az ügyletek folytatása érdekében.

A HSBC Bank jelenleg a 117. helyen áll az orosz hitelszervezetek között az eszközállományt tekintve. A HSBC a világ egyik legnagyobb banki és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezete. Az Expobank 1994 óta van jelen az orosz piacon, és az ország 40 legnagyobb hitelszervezete között van. A vállalati szegmensben, a pénzügyi piacokon tevékenykedik, és aktívan képviselteti magát az autóhitelek, a klasszikus lakossági hitelek, valamint a kis- és középvállalkozások szegmensében. A bank fő részvényese Igor Kim üzletember.

Emlékezetes, az amerikai hatóságok 2023. december végén az orosz Expobankot felvették az SDN-listára (Specially Designated Nationals), amely a legszigorúbb blokkoló szankciókat vonja maga után. Az amerikai állampolgárok és állandó lakosok nem köthetnek üzletet az ezen a listán szereplő vállalatokkal – hívja fel a figyelmet a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Vlagyimir Putyin rendelete sajtóinformációk szerint kilátásba helyezheti a Kínára és az Egyesült Államokra kiterjedő globális üzleti tevékenységet folytató HSBC teljes oroszországi kilépését.

Az HSBC – amely egyben Európa legnagyobb bankja is – szeptemberben bejelentette, hogy leállítja az üzleti ügyfelek kereskedelmi fizetéseit Oroszországba és Fehéroroszországba, és a szankciók miatt egyre nagyobb kihívást jelent az ottani működés.

Az HSBC korábban azt mondta a Reutersnek, hogy az orosz egység körülbelül 15 millió dollár bevételt ért el, a több mint 50 milliárd dolláros csoport bevételből. Mintegy 200 embert foglalkoztatott az ukrajnai konfliktus előestéjén – mondta akkor Ewen Stevenson, az HSBC korábbi pénzügyi vezetője.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin jóváhagyása nem garancia a sikeres üzletre. Az olasz Intesa Sanpaolo bank 2023 szeptemberében megszerezte ugyan Putyin jóváhagyását oroszországi eszközei eladásához vagy elidegenítéséhez, de még máig nem sikerült lezárnia a tranzakciót.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Rjumin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.