Százezer utast érint az újabb sztrájk + galéria + videó

Ma este 11 óráig sztrájkolnak a légiutas-kísérők. A Lufthansa mintegy hatszáz járat törlésére számít. A légitársaság szerint összesen mintegy százezer utas lesz érintett a frankfurti és a müncheni repülőtéren.

2024. 03. 12. 13:20
null
Frankfurt, 2024. március 12. A Lufthansa német légitársaság gépei sorakoznak a frankfurti repülõtéren 2024. március 12-én, a légiutas-kísérõk sztrájkja idején. A magasabb bérekért kezdett munkabeszüntetés mintegy 600 járat törlésével jár majd, és mintegy 70 ezer utast érint Németország legnagyobb repülõterén. MTI/EPA/Andre Pain Fotó: Andre Pain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal a légiutas-kísérők szakszervezete, az UFO szólította fel sztrájkra a Lufthansa dolgozóit, írta a német közszolgálati média. A mai nap a frankfurti repülőtérről való indulások érintettek. 

A sztrájk hajnali 4 órakor kezdődött és várhatóan 23 óráig tart. 

A légitársaság arra számít, hogy mintegy hatszáz járatot törölnek Németország legnagyobb repülőterén. Ez mintegy hetvenezer utast érint. 

Szerdán sztrájk lesz a Münchenből induló járatokon is. Itt is több száz járatot törölnek valószínűleg. 

A Lufthansa szerint összesen mintegy százezer utas lesz érintett mindkét repülőtéren. 

Az utasoknak a müncheni és a frankfurti repülőtér honlapja szerint a járattörlésekről a Lufthansánál kell érdeklődniük. A járatok státuszát rendszeresen frissítik majd az adott repülőterek weboldalain.

15 százalékos béremelés

Az UFO 15 százalékos béremelést követel a Lufthansa mintegy 18 ezer utaskísérője és a Cityline közel ezer alkalmazottja számára 18 hónapos szerződéses időtartamra. A szakszervezet emellett hromezer eurós infláció-kiigazítási bónuszt és magasabb prémiumokat is szeretne. 

A szakszervezet hangsúlyozta, hogy a konszern éppen múlt csütörtökön jelentette be, hogy rekordméretű, csaknem 1,7 milliárd eurós nettó nyereséget ért el, ami a konszern történetének harmadik legjobb eredménye. 

Ebből a sikerből most már a légiutas-kísérő személyzetnek is részesülnie kell, és a koronavírus-válság idején tett engedményeket megfelelően kompenzálni kell

– mondta Joachim Vázquez Bürger, az UFO igazgatótanácsának elnöke.

A Lufthansa számára ez csak egy a számos jelenlegi bérvita közül: a múlt héten a ver.di által szervezett földi személyzet a Lufthansa utasforgalmának nagy részét leállította az immár ötödik figyelmeztető sztrájkhullámmal. A ver.di-vel a tárgyalások e hét szerdán folytatódnak.

Borítókép: A Lufthansa német légitársaság gépei sorakoznak a frankfurti repülőtéren 2024. március 12-én, a légiutas-kísérők sztrájkja idején. A magasabb bérekért kezdett munkabeszüntetés mintegy hatszáz járat törlésével jár majd, és mintegy hetvenezer utast érint Németország legnagyobb repülőterén (Fotó: MTI/EPA/Andre Pain)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.