A britek nem állnak készen egy háborúra

A brit Munkáspárt árnyékkormányának védelmi minisztere a hadsereg létszámának növelésére, a NATO-ban való erősebb szerepvállalásra készül, ha a Munkáspárt kormányra kerül.

2024. 03. 03. 19:21
Shadow Defence Secretary John Healey speaks on stage on the third day of the annual Labour Party conference in Brighton, on the south coast of England on September 27, 2021. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Fotó: Europress/AFP/Justin Tallis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem állunk készen egy háború megvívására az orosz agresszió évtizede közepette – jelentette ki John Healey, aki az Egyesült Királyság munkáspárti árnyékkormányának védelmi minisztere, számolt be róla az Express angol hírportál. 

 

A brit védelmi árnyékminiszter reformok szükségességét fogalmazta meg ahhoz, hogy Nagy–Britannia élen járhasson Európa védelmében és képes legyen megfelelni ennek a kihívásnak.   

Legnagyobb gyengénk fegyveres erőink állapota és egy olyan rendszer, amely nem alkalmas arra, hogy elrettentse és szükség esetén leküzdje azokat a konfliktusokat, amelyekkel ez az évszázad fenyeget bennünket

– nyilatkozta a Sunday Expressnek adott interjúban. 

Jelenleg a brit reguláris hadsereg állománya 73 000 fő. Healey erről az adatról úgy nyilatkozott, hogy ez a legkisebb létszám Napóleon óta, miközben a NATO emelni akarja a magas készültségi fokú erők létszámát. 

Kiemelte, hogy Nagy-Britannia nem mutathat gyengeséget az Oroszországból érkező fenyegetéssel szemben, és ha Putyin győz Ukrajnában, akkor nem fog megállni ott.

Ezért hangsúlyozta, hogy 

az Egyesült Királyság védelme Ukrajnában kezdődik.

Kiemelte, hogy az Egyesült Királyságnak a NATO-ban nagyobb szerepet kell vállalnia, az országnak szorosabbra kell fűznie a szövetséget Franciaországgal, Németországgal és az Európai Unióval, majd elmondta, hogy az Egyesült Királyság

az orosz agresszió évtizedével néz szembe, és ezért kell fokoznunk a védelmet.

Ha az Egyesült Államokban Donald Trump lesz a republikánusok jelöltje és az elnökválasztás után váltja Joe Bident a Fehér Házban, akkor egy jövőbeli munkáspárti kormánynak egy Joe Bidentől merőben eltérő vezetővel kell együtt dolgoznia. 

Elismerte Trump azon lépését, hogy

nyomást gyakorolt valamennyi NATO-országra, hogy teljesítsék kiadási kötelezettségeiket, és ragaszkodik ahhoz, hogy az államoknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a védelemért

Arra a kérdésre, hogy a kormány növelné-e a fegyveres erőknek szánt összeget a költségvetésből, úgy válaszolt, hogy a Munkáspárt akkora összeget fog erre szánni, amennyi az ország védelméhez szükséges.

Az a korszak, amikor a konfliktusokra úgy tekintettünk, mint a világ más részein zajló eseményekre, véget ért, és fel kell készítenünk országunkat – és különösen fel kell készítenünk fegyveres erőinket –, hogy képesek legyünk elrettenteni ezeket a fenyegetéseket, és ha szükséges,  felvállalni és legyőzni őket

– jelentette ki, amikor arról a kihívásról beszélt, hogy bizonytalan nemzetközi helyzetben vállalná el a védelmi miniszteri posztot. 

Jelenleg a hadsereg és annak részvétele az európai katonai műveletekben más európai országokban is kényes terület. Németországban a Taurus rakétákkal kapcsolatban robbant ki botrány. Bár a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár állítja, hogy nem küld Németország Ukrajnába Taurus rakétákat, az oroszok közzétettek egy hangfelvételt, amelyen a Bundeswehr, a szövetségi védelmi erő magas rangú tisztjei titkosítás nélküli csatornán folytatnak megbeszélést a Taurus rakéták ukrajnai felhasználásáról. 

Borítókép: John Healey, az Egyesült Királyság munkáspárti árnyékkormányának védelmi minisztere (Fotó: AFP/Justin Tallis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.