A cseheknek csak 16 százaléka készül templomba húsvétkor

Leginkább a tavasz ünnepe, jelképe a húsvét a csehek számára, templomba csak az emberek 16 százaléka készül – derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Median közvélemény-kutató intézet készített a cseh közszolgálati rádió számára.

Forrás: MTI2024. 03. 30. 17:01
ima, imádkozik, templom, vallás (Forrás: Pexels)
ima, imádkozik, templom, vallás (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint ezer személy részvételével a korábbi hónapokban készült országos felmérésben 

a megkérdezettek 36 százaléka a húsvétot a tavasz jelképének minősítette, míg 20 százaléka szerint ez a legnagyobb keresztény ünnep. 

Az emberek valamivel több mint fele azt mondta, hogy igyekszik betartani az általa ismert húsvéti hagyományokat, de templomba csak 16 százalékuk készül – ismertette a felmérés eredményeit a rádióban Premysl Cech, a Median igazgatója.

A templomlátogatást inkább az idősek tervezik, a hatvanévesek körében ez az arány 23 százalék 

– jegyezte meg Premysl Cech.

Másfelől a megkérdezettek több mint 60 százaléka húsvéti jelképekkel tervezi feldíszíteni házát vagy lakását, és hagyományos ünnepi ételt fogyaszt. A csehek számára ez leginkább főtt sonkát és tojást jelent burgonyasalátával. A családok mintegy fele saját maga készíti el, festi ki a tojásokat.

A csehek mintegy 80 százaléka a húsvétot családi körben kívánja eltölteni, több mint 50 százalék pedig különböző kirándulásokat tervez ebből az alkalomból, jó idő esetén pedig az emberek mintegy 60 százaléka a Csehországban nagyon elterjedt és kedvelt hétvégi családi házacskákban, kertecskékben, az úgynevezett chatákban töltené el az ünnepeket.

A dél-csehországi és dél-morvaországi régiókban, faluhelyeken, ahol aránylag erős a katolikus vallás, még él a húsvéthétfői locsolás szokása is.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.