A moszkvai terrortámadás kapcsán üzent az orosz külügyi szóvivő

Oroszország kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatot fogadott el, amelyben határozottan elítélte a Moszkva térségében elkövetett terrorcselekményt.

2024. 03. 23. 16:56
A moszkvai terrortámadás helyszínén folyamatosan dolgoznak a tűzoltók (Fotó: Russian Ministry of Emergencies / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország első kézből tudja, mi a terrorizmus – jelentette ki Telegram-csatornáján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a moszkvai véres terrortámadás kapcsán, amely már 133 halálos áldozatot követelt. Közülük mintegy ötvenet már azonosítottak a hatóságok.

Hazánk az 1990-es években és a 2000-s évek elején, amikor az észak-kaukázusi terroristafelkelés ellen harcolt, a legembertelenebb formájában szembesült annak megnyilvánulásaival, ártatlan oroszok százainak életét követelték a merényletek. 2001 szeptemberében Oroszország elsőként reagált az amerikai nép fájdalmára a New York-i ikertornyok elleni terrortámadások miatt, és segített a nemzetközi koalíciónak az afganisztáni terrorellenes műveletben. 2015 óta a Szíriai Arab Köztársaság kormányának kérésére Oroszország részt vesz a közel-keleti országban a terroristacsoportok elleni küzdelemben

– idézte fel a külügyi szóvivő.

 

Megjegyezte, hogy

az elmúlt években a kijevi rezsim aktív és szisztematikus terrortevékenységet folytatott orosz állampolgárok ellen: lakónegyedek, köztük óvodák, iskolák és egészségügyi intézmények szisztematikus bombázása; jelentős polgári infrastruktúra, köztük közlekedési és energetikai létesítmények elleni támadások; valamint közszereplők és újságírók elleni merényletek.

Marija Zaharova leszögezte: Oroszország támogatja a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemre irányuló valamennyi erőfeszítést, és elítéli annak minden formáját, bárhol is követik el a terrorcselekményeket. – A civilek szándékos megölése bármilyen céllal elfogadhatatlan. A gonoszság elleni küzdelem a nemzetközi közösségnek továbbra is az egyik legfontosabb feladata kell hogy legyen – írta a bejegyzésben.

Oroszország kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatot fogadott el, amelyben határozottan elítélte a Moszkva térségében elkövetett terrorcselekményt. – Az ENSZ főtitkára is a lehető leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki Oroszország népének és kormányának. Szergej Lavrovval, az Oroszországi Föderáció külügyminiszterével folytatott telefonbeszélgetések során Azerbajdzsán, Magyarország, Jordánia, Kazahsztán, Mali és Törökország diplomáciai tárcavezetői fejezték ki részvétüket – tájékoztatott Marija Zaharova.

Borítókép: A moszkvai terrortámadás helyszínén folyamatosan dolgoznak a tűzoltók (Fotó: Russian Ministry of Emergencies/ Anadolu/ Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.