Alekszej Navalnij emberét kalapáccsal verték össze Litvániában

Leonyid Volkovot, Alekszej Navalnij szövetségesét és volt kabinetfőnökét brutális támadás érte a litvániai otthona előtt. A támadásban összetörték a férfi kezét és a lábát.

2024. 03. 13. 8:40
NAVALNIJ, Alekszej
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én Fotó: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kira Jarmis, Alkeszej Navalnij szóvivője közölte, hogy Leonyid Volkovot, az orosz ellenzéki politikus egykori kabinetfőnökét kalapáccsal és könnygázzal bántalmazták autójában kedd este Vilniusban – számol be minderről a BBC.  

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető kabinetfőnöke, Leonyid Volkov az AFP-nek adott interjújában beszél Vilniusban 2021. március 2-án.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető kabinetfőnöke, Leonyid Volkov az AFP-nek adott interjújában beszél Vilniusban 2021. március 2-án. Fotó: AFP/Petras Malukas)

Mint írják, a feltételezett támadó kiléte és indítéka ismeretlen. A Reuters hírügynökség közlése szerint a litván rendőrséget értesítették az esetről, és nyomozást folytatnak.

A Navalnij-csapat egy másik tagja, Ivan Zsdanov képeket tett közzé a közösségi médiában a megtámadott férfiról, akinek a bal lába véres és a halántékán zúzódás látható. Zsdanov elmondta, hogy a támadó nem mondott, nem kiabált semmit, de leszögezte, hogy egyértelmű politikai támadás történt. Volkov felesége elmondta, hogy férje kéztöréssel tért haza a kórházból, és hozzátette, hogy a lábát ért kalapácsütések miatt nem tudott járni.

 

Volkov néhány évig Oroszországon kívül élt a saját biztonsága érdekében, a különféle politikai indíttatású vádak miatt.

 

Sok szó esett az utóbbi időben Alekszej Navalnijról, a lázadó ellenzékiről, de kevesebb szó esett a nacionalista, idegengyűlölő, kirekesztő politikusról, ahogy őt az oroszok ismerhették. Két különböző Navalnijt ismert Oroszország és a Nyugat. Sokak véleménye szerint Navalnij egyszerre volt rasszista bűnöző és politikai fogoly. Navalnij másik arcáról és az ellentmondásról bővebben  itt írt lapunk.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus 47 évesen halt meg egy orosz börtönben.

 

Borítókép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én (Fotó: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.