Drónokat semlegesített az olasz Caio Duilio torpedóromboló

Bonyolódik a Vörös-tengeri krízis, az olasz Caio Duilio torpedóvadász hajó két drónt lőtt le a térségben. A húszi lázadók ellenséges országnak nyilvánították Olaszországot.

2024. 03. 13. 14:00
null
Szanaa, 2024. március 11. Jemeni síita húszi fegyveres járõrözik Szanaában 2024. március 10-én, a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán elsõ napján. A palesztinokat támogató húszik a Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedõ kereskedelmi hajók, valamint brit és amerikai hadihajók ellen. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz védelmi minisztérium közölte, hogy már második sikeres akcióját hajtotta végre a haditengerészet. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy kizárólag védelemből léptek fel. 

Március 4-én lőtte le az olasz Caio Duilio hadihajó az első drónt, most pedig további kettőt semlegesített. Több európai ország hadihajója is bevonult február elején a Vörös-tengeri térségbe, amelyet a húszi lázadók azért vettek birtokba, hogy támogassák a gázai palesztinok ügyét. „A drónok lelövése azt bizonyítja, hogy az olasz haditengerészet az ellenségeink oldalán sorakozik fel Izrael védelmében” – kommentálta az Aspides misszió akcióját Abdennasszer Mahamed, a lázadók szóvivője az Ansa hírügynökségnek.

Úgy vélik, hogy Olaszország és az Izraellel szövetséges európai országok nem a konfliktus megfékezésén dolgoznak. Céljuk nem a feszültségek féken tartása, hanem kiterjesztése a Vörös-tenger teljes térségére. A húszik bejelentették, hogy eszkalációra készülnek a ramadán alatt. A tengeri műveletek menetét ők fogják meghatározni. 

Elsősorban a Palesztina fele tartó izraeli, amerikai és brit hajókat tartják célpontjaiknak. Hozzáfűzték, hogy Olaszországot egyelőre nem tekintik katonai célpontnak. 

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy elengedhetetlen az Aspides misszió jelenléte, mivel a húszik egyre nagyobb veszélyt jelentenek a kereskedelmi hajózásra a térségben. Már nemcsak a kereskedelmi hajókat támadják, hanem a hadihajókat is. Egyre veszélyesebbek és intenzívebbek, rövid időn belül megoldást kell találni, különben a helyzet elmérgesedhet – nyilatkozta az olasz védelmi tárca vezetője.

Azt is hangsúlyozta, hogy nem elegendő a katonai fellépés, melynek a célja a biztonság helyreállítása, hanem politikai, diplomáciai tárgyalások elindítása is szükséges. A húszik lázadásai ugyanis nincsenek hatással a Gázai övezetben zajló harcokra, annál inkább az olaszországi és az európai kereskedelemre. Az olasz exportforgalom egyharmada a Vörös-tengeren keresztül halad, a szállítmányozás költségei a konfliktus kirobbanása óta a háromszorosára nőttek. 

November 19-óta tartanak a zavargások a térségben, a jemeni katonák több rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi és hadihajók ellen. A tengeri műveletet a Gázai övezetben zajló izraeli támadások elleni tiltakozásul indították el. 

Az első drón semlegesítését követően a húszik egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a dróntámadás nem a Caio Duilio hadihajó ellen irányult, ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy az olasz haderő megpróbálja féken tartani az általuk kezdeményezett műveletet. Azt is jelezte, hogy Olaszország a beavatkozásával veszélybe sodorhatja a jövőben a hadihajói biztonságát. Arsenio Antonio Dominguez Velasco, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet főtitkára elismerését fejezte ki az olasz kormány tevékenysége miatt, melyet a hajózás biztonságának védelmében indított. Nem lehet hosszú távú műveletre berendezkedni, az azonban mindenképpen eredménynek tekinthető, hogy pozitívan járul hozzá a kereskedelem folytonosságához és a hajózás biztonságához.

Gratulált a Caio Duilio torpedóvadász legénységének a Hajrá, Olaszország! párt az X-en, amiért két drónt semlegesítettek a Vörös-tengeren az Aspides misszióban. Büszkék tengerészeikre, akik a szabad hajózást és az ország kereskedelmét biztosítják – írták a kormánypárt politikusai.

 

Borítókép: Jemeni síita húszi fegyveres járőrözik Szanaában 2024. március 10-én, a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán első napján (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.