Egy újabb lépés a világháború felé: Finnország engedélyezi, hogy a fegyvereit Oroszországban vessék be az ukránok

A finn tisztviselők közölték, hogy ezentúl Ukrajna használhatja az általuk biztosított fegyvereket arra, hogy oroszországi célpontokat támadjanak.

2024. 03. 01. 14:06
Az ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lõnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én Fotó: MTI/EPA/Maria Senovilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antti Häkkänen finn védelmi miniszter azt mondta, hogy országa nem szabott semmilyen korlátozást arra vonatkozóan, hogy Ukrajna mit tehet az általa biztosított fegyverekkel – írja a Politico a finn médiára hivatkozva. Häkkänen hozzátette, hogy a fegyverek használatának korlátozását elsősorban azok az országok szabták meg, amelyek nagy hatótávolságú fegyverrendszereket szállítottak Ukrajnának.

Ha szükséges, Ukrajnának az orosz oldalon lévő katonai célpontokra is csapást kell mérnie. Ez egy teljesen legitim védelmi harc, amelyet Ukrajna folytat. Az ENSZ alapokmánya lehetővé teszi, hogy katonai célpontokat támadjanak a szárazföldi határokon túl

 – mondta Jukka Kopra, a finn parlament védelmi bizottságának elnöke.

A Politico megjegyzi, hogy a finn hozzáállás élesen eltér más országokétól. Példaként említik Olaf Scholz német kancellárt, aki vonakodik attól, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket és rakétákat küldjön Ukrajnának, attól való félelemében, hogy Németország közvetlenül háborúba sodródik Oroszországgal. 

Mindeközben a finn védelmi miniszter arra szólította fel Németországot, hogy komolyan fontolja meg a nagy hatótávolságú cirkálórakéták küldését a háborúban álló országba.

 

Borítókép:  Az ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D–44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Maria Senovill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.