Eldőlt Donald Trump sorsa, döntött a legfelsőbb bíróság

Az amerikai legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy hatályon kívül helyezi a coloradói legfelsőbb bíróság ítéletét, miszerint Donald Trump volt amerikai elnök neve nem szerepelhet az elnökválasztási szavazólapokon.

2024. 03. 04. 19:13
TRUMP, Donald
Richmond, 2024. március 3. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatóihoz beszél a Virginia állambeli Richmondban tartott kampánygyûlésén 2024. március 2-án. Virginiában március 5-én, az úgynevezett szuperkedden tartanak elõválasztást, amikor az ország 15 államában döntenek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyérõl, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Steve Helber Fotó: Steve Helber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi jelentőségű döntésében az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy csak a kongresszus zárhat ki egy jelöltet a voksolásból, felülírva a coloradói legfelsőbb bíróság decemberi véleményét, amely eltiltotta Donald Trump volt elnököt a 2024-es elnökválasztástól.

Az ítélet emellett megállapítja, hogy „az alkotmányban semmi sem ruházza fel az államokat arra, hogy a szövetségi tisztviselőkkel és jelöltekkel szemben a 3. szakaszt végrehajtsák”. Vagyis, Donald Trumpot a többi államban sem tilthatják el attól, hogy induljon az elnökválasztáson.

Óriási győzelem ez Amerikának

– írta a közösségi oldalán Donald Trump a bírósági ítélet kihirdetése után.

Trump később sajtótájékoztatót is tartott Mar-a-Lagóban, ahol arról beszélt, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság döntése egyesítheti az országot. 

Először is szeretném megköszönni a legfelsőbb bíróság mai egyhangú döntését. Ez egy nagyon fontos és nagyon jól kidolgozott döntés volt. Azt hiszem, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy országunk összefogjon, amire nagy szükségünk van most

– jelentette ki Donald Trump, majd hozzátette, hogy nyilvánvalóan politikai okokból nem akarták, hogy a neve szerepeljen a szavazólapokon, a demokraták rettegnek a közvéleménytől és a győzelmétől. Kiemelte azt is, hogy az ellene vádat emelő ügyészek, például Jack Smith különleges ügyész és az ügyeket jelenleg felügyelő bírák hozzáállása tisztességtelenül politikai indíttatású. Donald Trump egyúttal Joe Bidennek is üzent:

Vívd meg a csatáidat te magad! Ne használd az ügyészeket és a bírákat arra, hogy megpróbálj kárt okozni az ellenfelednek, hogy megnyerhesd a választást.

A 14. kiegészítéssel kapcsolatos ügyeken kívül a volt elnök négy büntetőperrel néz szembe – az egyikben azzal vádolják, hogy megpróbálta megdönteni a 2020-as választási eredményeket, és hogy állítólag részt vett a január 6-i, a Capitolium elleni támadásban.

A volt elnök azt kérte a legfelsőbb bíróságtól, hogy ebben az ügyben is járjon el, azt állítva, hogy fel kell menteni a vádak alól, mert elnöki mentelmi joggal rendelkezett. A bíróság beleegyezett, hogy áprilisban meghallgatja az ügyet, és júniusban vagy június előtt hoz döntést.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatóihoz beszél a Virginia állambeli Richmondban tartott kampánygyűlésén (Fotó: MTI/AP/Steve Helber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.