Emmanuel Macron Berlinben folytatja a háborús uszítást

A merész kijelentéseket tevő francia elnök az indoklás szerint azért utazik Berlinbe, hogy a két ország közötti feszültséget csökkentse. Azonban figyelemre méltó, hogy a háborúpárti Donald Tusk is csatlakozik hozzájuk. Lehetséges, hogy a vonakodó német kancellárt is meg szeretnék győzni arról, hogy eszkaláció esetén küldjön ő is katonákat Ukrajnába.

2024. 03. 13. 13:40
Emmanuel Macron, Olaf Scholz
Emmanuel Macron francia elnök köszönti Olaf Scholz német kancellárt, amint megérkezik az Élysée elnöki palotába Párizsban 2024. február 26-án, hogy részt vegyen egy nemzetközi konferencián, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás megerősítése Fotó: Ludovic Marin/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas rangú francia és német tisztviselők közölték a brüsszeli Politicóval, hogy Emmanuel Macron francia elnök pénteken Berlinbe utazik, hogy találkozzon Olaf Scholz német kancellárral. Az indoklás szerint azért szorgalmazza a francia elnök a találkozót, hogy csökkentsék az Ukrajna miatt kialakult feszültséget a két ország között.

Emmanuel Macron Fotó: Gonzalo Fuentes
Emmanuel Macron egyre merészebb háborúpárti kijelentéseket tesz Fotó: Gonzalo Fuentes

Egy német tisztviselő szerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök pénteken csatlakozik a francia és a német vezetőkhöz. A portál szerint a régóta lappangó feszültségek február végén kezdtek elmérgesedni, amikor Macron nem volt hajlandó kizárni, hogy nyugati csapatokat küldjenek az ukrajnai harcokba, és megfogadta, mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút. Scholz ezt követően  kizárta az európai országok szárazföldi csapatainak bevetését.

Európa egyértelműen olyan pillanat előtt áll, amikor nem szabad gyávának lenni

– mondta napokkal később a francia elnök Prágában. Ezt követően Boris Pistorius német védelmi miniszter azt válaszolta, hogy Macron megjegyzései 

nem igazán segítenek megoldani azokat a kérdéseket, amelyekkel az Ukrajnának való segítségnyújtásunk során szembesülünk.

 

Német tisztviselők mindeközben arra panaszkodnak, hogy annak ellenére, hogy a francia elnök keményen beszél, közel sem adott az ország annyi támogatást, mint Németország. Az összegzések szerint Franciaország 640 millió euró támogatást, míg a németek 17,7 milliárd euró segélyt nyújtottak az ukránoknak.

Macron a tervek szerint pénteken dél körül érkezik a berlini kancellári hivatalba, ahol kétoldalú megbeszélést folytat Scholzcal. A Macron–Scholz-találkozót a tervek szerint háromoldalú megbeszélés követi Tuskkal. 

Mivel a francia elnök és a lengyel kormányfő is háborúpárti, és NATO-csapatokat küldene Ukrajnába, nem kizárt, hogy a német kancellárt arról szeretnék meggyőzni, hogy esetleg ő is csapatokat küldjön Ukrajnába.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök köszönti Olaf Scholz német kancellárt, amint megérkezik az Élysée elnöki palotába Párizsban 2024. február 26-án, hogy részt vegyen egy nemzetközi konferencián, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás megerősítése (Fotó: Ludovic Marin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.