Jobboldali győzelem született a portugál választáson + videó

A jobbközép Demokratikus Szövetség szerezte meg a legtöbb szavazatot az előre hozott választásokon Portugáliában. Az eredmény rendkívül szoros volt, az abszolút többséget egy párt sem biztosította.

2024. 03. 11. 6:16
null
Espinho, 2024. március 10. Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetõje (j) voksol egy espinhói szavazóhelyiségben 2024. március 10-én, az elõrehozott parlamenti választás napján. MTI/EPA/LUSA/José Coelho Fotó: José Coelho
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép Demokratikus Szövetség nyerte meg az előre hozott választásokat Portugáliában.

Portugália
Portugália választott. Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetője köszönti támogatóit (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga)

A portugál nép megszólalt. Más kormányt akarnak, más politikát, megújult pártokat és párbeszédet a vezetőik között... És mi ezt vagyunk hajlandók felajánlani

− idézte Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség vezetője szavait a Politico hírportál.

Az eredmény rendkívül szoros volt, az AD és konzervatív szövetségesei összesen legalább 79 mandátumot szereztek, míg a Szocialista Párt 77 mandátumot. Pedro Nuno Santos, a szocialisták vezetője elismerte pártja vereségét.

A jobboldali Chega párt megerősödve, harmadik erőként került ki a választásból, legalább 48 képviselőjük lehet a 230 tagú portugál parlamentben – írja a Reuters hírügynökség.

Ennek ellenére kétséges, hogy lesz-e jobboldali kormánya Európa legbaloldalibb országának, Montenegro ugyanis előzetesen kizárt bármilyen koalíciós megállapodást a Chegával.

Bár a részvételi adatok csak a külföldi szavazatok összeszámlálása után válnak véglegessé, jelenleg úgy tűnik, az elmúlt évtizedek egyik legmagasabbja lehet.

Mint arról beszámoltunk, Antonio Costa baloldali kormányának azután kellett lemondania, hogy korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét, és házkutatást tartottak több közintézményben.

Borítókép: Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetője voksol egy espinhói szavazóhelyiségben 2024. március 10-én, az előre hozott parlamenti választás napján (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.