Nem tudják féken tartani a súlyos járványt

A chicagói járvány kitörése jól mutatja, hogy az újonnan érkező illegális migránsok új közegészségügyi kihívásokat jelenthetnek. Sokan érkeznek ide Venezuelából, ahol alacsony a kanyaró elleni oltási arány.

2024. 03. 16. 18:19
Measles viral infection
Measles. This is a viral infection that causes fever, rash, and respiratory symptoms. (Photo by WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library via AFP) Fotó: Science Photo Library via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megpróbáljuk a lehető legtöbb embert beoltani – így reagált az NBC News televíziós csatorna egyik műsorában Olusimbo Ige, a chicagói közegészségügyi minisztérium egészségügyi biztosa arra a kérdésre, hogy a kanyarójárványt – amelyet szakemberek a helyi migránsszállóra vezettek vissza – ellenőrzés alatt tudják-e tartani.

A chicagói járvány kitörése jól mutatja, hogy az újonnan érkező illegális migránsok új közegészségügyi kihívásokat jelenthetnek. Sokan érkeznek ide Venezuelából, ahol alacsony a kanyaró elleni oltási arány.

A kanyarójárvány miatt a város vezetése úgy döntött, hogy evakuálja azt migránsszállót, ahonnan a gyanú szerint elterjedt a fertőzés.

A migránsok által behurcolt kanyaróval helyiek is megfertőződtek; az egyik tévécsatorna beszélt egy chicagói családdal, akik elmondták, hogy kisgyermekük már lábadozik, de attól tartanak, hogy a csecsemőjük is elkapta a kórt. 

Rossz volt a közérzete, nem ivott, nem evett. Pénteken kórházban voltunk. Hazaküldtek minket, azt mondták, hogy ez Covid. Hétfő reggel felébredt, nem beszélt, nem mozgott, és kiütések voltak az arcán, majd az egész testén. Tudtam, hogy valami nagyon nincs rendben a gyermekemmel. Őszintén azt hittem, hogy a karjaimban fog meghalni

– mesélte a fiú édesanyja.

A kanyaró egy rendkívül fertőző, vírus okozta betegség, amely bármilyen életkorban elkapható. Gyorsan, széles körben képes terjedni. Súlyos betegséget okoz, amely szövődményekhez vagy akár halálhoz is vezethet. Az első tünetek a megfázásra hasonlítanak, orrfolyással, köhögéssel és enyhe lázzal. A szemek kivörösödnek és fényérzékennyé válnak, majd a harmadik és hetedik nap között igen magas láz is kialakulhat. A betegség során vörös kiütések jelennek meg, elsőként az arcon, majd az egész testre kiterjednek. Emellett előfordulhatnak apró fehér foltok az ínyen és az arc belső oldalán.

Borítókép: Kanyaróra utaló pozitív teszt (Fotó: Wladimir Bulgar/ Science Photo Li)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.