Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat a párizsi zsinagógánál történt bántalmazás miatt

Őrizetbe vett szerdán a francia rendőrség egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy öt nappal ezelőtt bántalmazott egy zsinagógából kilépő, hetven év körüli férfit – közölték rendőrségi források.

Forrás: MTI2024. 03. 06. 15:47
80th Warsaw Ghetto Uprising Ceremony
A man with a kippah with a star of David on it is seen attending the 80th Ghetto Uprising anniversary at the POLIN museum of the history of Polish Jews in Warsaw, Poland on 19 April, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadás a péntek esti imádság után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében, írta az MTI. A gyanú szerint a kipát viselő férfi egy zsinagógából lépett ki, amikor egy férfi megtámadta, aki azután gyalog elmenekült a helyszínről.

NUNEZ, Laurent
Dávid-csillaggal festett falú ház Párizsban. Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök szerint a falfirka antiszemita, ezért a rendőrség nyomozást indított az elkövető megtalálásáért. Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Gérald Darmanin belügyminiszter a támadás bejelentése után azonnal elítélte az újabb antiszemita támadást, amelyet minősíthetetlen tettnek nevezett. A támadó többször megütötte és megrúgta az áldozatot, akit kórházba szállítottak. A sértett az BFM hírtelevízióban vasárnap elmondta: miután elhagyta a zsinagógát, látta, hogy valaki elhalad mellette, és bámulja, és egy kicsit izgatottnak tűnt.

– Visszajött felém, és azt kérdezte: te vagy az, aki embereket öl Gázában? Nem, én nem ölök senkit. Aztán megütött ököllel, majd fejbe vágott, és utána elvesztettem az eszméletemet

– mondta a bedagadt arcú férfi a televíziónak.

A támadást megelőzően Gérald Darmanin belügyminiszter a zsidó közösségek biztonsági intézkedéseinek azonnali megerősítését kérte a prefektúráktól az oktatási és vallási intézmények közelében, az elmúlt napok gázai eseményeire hivatkozva – írta az AFP egy belső rendőrségi feljegyzést idézve. A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak januárban közzétett jelentése szerint négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest. 

Azt is jelezték: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NurPhoto/Jaap Arriens) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.