Portugál jobboldali erősödéstől retteg a mainstream média

Az António Costa miniszterelnök lemondásával előre hozott választásokon a jobboldali koalíció kiszoríthatja a botrány sújtotta szocialista pártot Portugáliában.

2024. 03. 10. 6:51
Lisszabon, 2024. március 8. Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetõje köszönti támogatóit a Lisszabonban rendezett kampányeseményen 2024. március 8-án. Portugáliában március 10-én tartanak elõrehozott parlamenti választást. MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga Fotó: Tiago Petinga
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portugál bal- és jobboldal szoros versenyre készül – jegyzi meg a The Guradian. Három éven belül másodszor vannak előre hozott parlamenti választások Portugáliában. Olyan szoros a küzdelem, amely várhatóan hatalmas győzelmeket hoz majd, és a jobboldali Chega pártnak királycsináló szerepet biztosít.

A vasárnapi választásokat António Costa szocialista kormányának összeomlása miatt  kell megtartani. Costa novemberben lemondott miniszterelnöki tisztségéről, mivel a kormánya ellen zöldberuházási projektek kezelésével kapcsolatos állítólagos törvénytelenségek miatt indult vizsgálat.

Costa – aki 2015 óta volt hivatalban, és aki a 2022-es általános választásokon meglepetésszerűen abszolút többséget szerzett – azt mondta, úgy érzi, nincs más választása, mint lemondani, mert „a miniszterelnöki feladatok nem egyeztethetők össze a feddhetetlenségemmel kapcsolatos gyanúval”.

A Guardian összefoglalójából az derül ki, hogy a közvélemény-kutatások szerint a választás szoros lesz, mindössze néhány százalékpont választja el a jobbközép Demokratikus Szövetséget – a nagy Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb konzervatív párt választási platformját – és a Szocialista Pártot (PS).

Pedro Nuno Santos, a Szocialista Párt (PS) főtitkára köszönti támogatóit (k) a Moscavidében rendezett kampányeseményen 2024. március 8-án.
Pedro Nuno Santos, a Szocialista Párt (PS) főtitkára köszönti támogatóit (középen) a Moscavidében rendezett kampányeseményen 2024. március 8-án. 
Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Pedro Santos

A kampány utolsó napján, pénteken közzétett felmérés szerint a Demokratikus Szövetség 34 százalékon, a szocialisták pedig 28 százalékon állnak. A Público napilap és az RTP közszolgálati műsorszolgáltató számára készített felmérés azonban arra is utalt, hogy a szocialisták és más, kisebb baloldali és kommunista pártok együttesen elegendő szavazatot gyűjthetnek ahhoz, hogy szavazataik meghaladják a jobboldaliakét.

Sok múlik majd a Chegán, a populista jobboldali párton, amelyet öt évvel ezelőtt alapított André Ventura, egy korábbi televíziós futballszakértő, aki egykor a PSD egyik feltörekvő csillaga volt. Miután a 2019-es választásokon a szavazatok 1,3 százalékát, 2022-ben pedig 7,2 százalékát szerezte meg, a Chega most vasárnap várhatóan hatalmas támogatottságot élvez majd, és a szavazatok 15-20 százalékát szerezheti meg.

Az Independent már címében is arra  hívja fel a figyelmet, hogy „A portugál választások lendületet adhatnak Európa jobbra sodródásának”. A lap elismeri, hogy választások hátterében korrupciós botrányok és gazdasági nehézségek állnak, amelyek aláásták a mérsékelt, többségi pártokba vetett hitet. 

Borítókép: Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetője köszönti támogatóit a Lisszabonban rendezett kampányeseményen 2024. március 8-án. Portugáliában március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.