Szuperkedd: Donald Trump hatalmasat nyert, a támadások csak megerősítették

A demokraták ácsoltak a volt elnöknek egy színpadot, amit kiváló kommunikációs képességgel képes volt kihasználni − fogalmazott lapunknak a Trump elleni támadásokról Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

2024. 03. 07. 12:00
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2024. március 6. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatóihoz beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2024. március 5-én, az úgynevezett szuperkedden. Az elõválasztási napon az ország 15 államában döntöttek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyérõl, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról. Trump Vermont állam kivételével mindenütt gyõzelmet ért el az elnökjelöltségért a Nikki Haleyvel folytatott versenyben. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Rebecca Blackwell Fotó: Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump és Joe Biden is győzött az előzetes eredmények szerint a szuperkeddnek nevezett előválasztási napon, amikor az Egyesült Államok mintegy 15 államában döntöttek az elnökjelöltekről a pártok regisztrált választói. A republikánusoknál Donald Trump egyetlen kivétellel mindenütt győzelmet ért el az elnökjelöltségért Nikki Haleyvel folytatott versenyben.

TRUMP, Donald
Fotó: Rebecca Blackwell

A keddi előválasztások eredményeként az előzetes összesítések szerint Donald Trump elnökjelölti delegáltjainak száma meghaladja az ezret. A végleges összegzést szerdán adják ki. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1215 delegálti szavazatra van szükség, ez jelent ugyanis abszolút többséget a Republikánus Párt országos elnökjelölő konvencióján, amit július közepén rendeznek.

Nikki Haley szerda délután hivatalosan is visszalépett az elnökválasztási versenyben, ám azt nem mondta ki, hogy innentől kezdve ő Donald Trumpot fogja támogatni

 − emelte ki lapunknak Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

Demokrata oldalon nem volt kérdés

A demokrata előválasztáson Joe Biden is minden államban győzött, előzetes közlések szerint ugyanakkor alulmaradt kihívójával szemben az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni szigeten, Amerikai Szamoán tartott jelölőgyűlésen. Ez volt a hivatalban lévő elnök első veresége a 2024-es előválasztások során.

Nem okozhatott nagy meglepetést a demokratánkál, hogy Joe Biden győzött, hiszen a regnáló elnök ellen nem szoktak indítani kihívót, republikánus oldalon pedig egyértelmű volt, hogy Donald Trump lesz a befutó, miután már csak egy kihívója maradt, de az előválasztásokon lehetett látni, hogy Nikki Haley-nek esélye sincs, amit az is jól mutatott, hogy saját államában, Dél-Karolinában is kikapott Trumptól 

− tette hozzá a szakértő.

Figyelmeztetés lehet ugyanakkor a hivatalban lévő elnök számára, hogy a demokrata választók között megjelent egy úgynevezett el nem kötelezett (noncommitted/uncommitted/no preference) szavazói csoport, amely egyetlen indulót sem támogat. Ez a csoport több államban is a demokrata választók több mint tíz százalékát tesz ki, de Minnesota államban az előválasztáson megjelent demokraták ötödét jelentette.

Bírósági ügyek

Colorado állam legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy nem indulhat a választáson Donald Trump, ám a szövetségi legfelsőbb bíróság ezt leszavazta. A volt elnökkel szemben többfajta eljárás is zajlik, a Harvard egyetem felmérése alapján tízből hat amerikai úgy gondolja, hogy  Trumpot politikai eszközökkel próbálják ellehetetleníteni és a megkérdezettek 54 százaléka szerint az elnök elleni támadás nem több, mint boszorkányüldözés. Ezek a botrányok viszont nemhogy csökkentették volna a népszerűségét, hanem épp ellenkezőleg, növelték. 

A demokraták ácsoltak a volt elnöknek egy színpadot, amit kiváló kommunikációs képességgel képes volt kihasználni

 − fűzte hozzá Fekete Rajmund.

Ketten maradtak

Ezzel az eredménnyel gyakorlatilag eldőlt, hogy megismétlődik a Donald Trump–Joe Biden harc. Majd a nyári jelölőgyűlésen kiderül, hogy tényleg Joe Bident indítják-e el, de kicsi a valószínűsége annak, hogy változzon a név a szavazólapon. Többször felmerült Michelle Obama neve is, mint lehetséges elnökjelölt, ám a napokban  sajtósukon keresztül hivatalosan is tagadták, hogy fennállna ez a lehetőség. 

Egyelőre annyi biztos, hogy novemberben újra összecsap a két politikus.

Borítókép: 2020 után másodszor is Donald Trump–Joe Biden csata lesz az elnökségért (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.