Ukrajna segíthette az Iszlám Államot a terrortámadásban?

Orosz értesülések szerint a határ ukrán oldalán arra készültek, hogy a merénylőket hősként ünnepeljék.

Forrás: MTI2024. 03. 26. 18:11
A krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás egyik gyanúsítottja egy moszkvai bíróság üvegfalú ketrecében 2024. március 24-én. Fotó: Szergej Ilnyickij Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősíti az „ukrán nyom” létezését a Crocus City Hall kulturális központban múlt héten elkövetett terrortámadás ügyében letartóztatottak vallomása – jelentette ki kedden Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című műsora számára adott interjújában.

Egyértelműen kijelenthetem, hogy a politikai háttér megvan ehhez. És az iszlamisták önmagukban nem lennének képesek előkészíteni egy ilyen akciót. Természetesen volt segítségük. És látjuk az ukrán nyomot, és az elnök (Vlagyimir Putyin) is beszélt erről

– mondta Bortnyikov a nyilatkozatban, amelyet az interjút készítő Pavel Zarubin újságíró kedden osztott meg a Telegram-csatornáján.

„Az elsődleges adatok, amelyeket a fogvatartottaktól kaptunk, megerősítik ezt. Tehát tovább pontosítjuk az információkat, amelyeknek meg kell mutatniuk, hogy valós-e az ukrán fél jelenléte és részvétele vagy sem. Mindenesetre egyelőre van alapunk arra, hogy azt mondjuk, ez pontosan így van” – tette hozzá az interjúban, amely teljes terjedelmében a tervek szerint vasárnap kerül majd adásba.

Korábban nyilatkozva Bortnyikov újságíróknak kijelentette, hogy az orosz biztonsági szervek folytatják a merénylet összes résztvevőjének felkutatását, de a megrendelő kilétét még nem állapították meg. Azt is mondta ugyanakkor, hogy vannak fejlemények, amelyek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna részvételére utalnak a terrortámadásban, amelynek több mint 140 halálos áldozata és közel 200 sebesültje volt.

Állítása szerint a határ ukrán oldalán arra készültek, hogy a merénylőket hősként ünnepeljék.

„Úgy véljük, hogy az akciót mind maguk a radikális iszlamisták készítették elő, mind pedig, természetesen, a nyugati szakszolgálatok segítették őket, és maguk az ukrán szakszolgálatok is közvetlenül részt vettek benne” – mondta Bortnyikov. Az is állította, hogy az ukrán hatóságok fegyvereseket képeztek ki a Közel-Keleten. Bortnyikov úgy vélekedett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) terrorszervezetté kellene nyilvánítani. Kijelentette, hogy Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) parancsnoka legális célpont az orosz szolgálatok számára. Az FSZB igazgatója kiemelte, hogy a terrorfenyegetés nem múlt el Oroszországban.

Borítókép: A krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás egyik gyanúsítottja egy moszkvai bíróság üvegfalú ketrecében 2024. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.