Ukrán fenyegetés: Ha elveszítjük az oroszokkal szemben a háborút, megszálljuk Magyarországot!

Jevhen Dikij, az Ajdar nevű félkatonai szervezet volt zászlóaljparancsnoka Magyarországról értekezett az ukrán televízióban. Szerinte az ukrán sereg simán legyőzi a magyar haderőt, és a NATO sem segíthet.

2024. 03. 01. 11:03
null
Ukrajna, 2024. február 13. Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonái aknavetõvel a kelet-ukrajnai Kupjanszk-Liman frontvonalon 2024. február 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim Fotó: Antonio Cotrim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán televízióban megszokott, hogy egyre több fél- vagy tán teljesen őrült szakértőt, félművelt soviniszta történészt vagy levitézlett egykori náci szabadcsapatvezért szólaltatnak meg. Szürreális mindaz a fertő, ami két éve csöpög az egységes ukrán televíziós műsorfolyamból. 

 

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke  távozik a pulpitustól, miután felszólalt az európai biztonsági és védelmi kérdésekről tartott vitában az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. február 28-án. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az Ursula von der Leyen által Európa legfényesebb demokráciájának tekintett Ukrajnában a televíziókban bizony mindennap megszólalnak náci elemek, akik a műsorokban nyíltan fenyegetik meg az Európai Unió tagállamait. Hol Lengyelországot, hol Szlovákiát, hol pedig Magyarországot. És nem elszigetelt esetekről, hanem rendszerszintű fröcsögésről van szó. 

Ezek a „patrióták” rendszerint egész órákat kapnak arra, hogy kőkorszaki világlátásukat népszerűsítsék az elmúlt két év alatt az észak-koreai mélységekbe zuhant, kézzel irányított ukrán médiában. Az elmúlt időszakban egyre többet szerepel az ukrán televízióban Jevhen Dikij, az egykori Ajdar szabadcsapat zászlóalj-parancsnoka, aki polgárpukkasztó és fenyegető megnyilatkozásairól vált ismertté. 

Február elején például a nyugat-ukrajnai Koszmacs település lakóit fenyegette meg, mert azok tiltakozni mertek az erőszakos mozgósítás ellen. Akkor így nyilatkozott:

Mindenkit vizsgálati fogságba kell helyezni, börtönbe az egész faluval. Nyilvános bíróságnak kell történnie, és akkor soha többet nem látunk ilyen eseteket. Ha gyengén viselkedünk, még több ilyen eset lesz, és a hadseregnek kell majd rendet raknia. De nagyon nem szeretnénk, ha Koszmacs községet a sereg úgy tisztítaná meg, mint az ellenséges területeket.

A tiszta elméjűnek nem igazán mondható Dikij, akinek a neve is vadat jelent, legutóbb Magyarországról értekezett az ukrán Espresso TV-ben.

A 42 perces adás második felében előkerült Orbán Viktor, a magyarok, a magyar hadsereg, Kárpátalja elfoglalása és Magyarország ukránok általi lerohanása is. Szemezgettünk a kijelentésekből.

Dikij szerint:

Orbánnak meg van ígérve Kárpátalja.

A műsorvezető erre nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: „Ezen nem csodálkozunk.” Dikij pedig így folytatta:

Minden más megye az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá kell, hogy kerüljön, amennyiben elvesztjük a háborút. A lengyelek és a románok elutasították az ajánlatot abban az időben, amikor felajánlották nekik. Volt elég eszük ehhez. De Orbánnak nem. Orbánnak fel van ajánlva Kárpátalja. Tökéletesen emlékezünk arra, amikor 2022. február 25-én a magyar hadsereg harci állásokat vett fel a határ mentén. Aztán pedig meséket meséltek arról, hogy mindez csak azért történt, mert nagy mennyiségű menekültet fogadtak be. De, ahhoz, hogy nagy mennyiségű menekültet fogadjanak be, nem kell pontonhidakat felállítani. A pontonhidakat azért állítják fel, hogy a Tiszán keresztül bejöjjenek a tankok. Úgy gondolom, hogy ha Kijev elesett volna, akkor nekik ez egy jelzés lett volna a bejövetelre. És olyan jelszó alatt, hogy megmentjük Kárpátalját Putyintól.

A fő üzenet azonban csak ezután jön. Dikij elmondja, hogy ő most civil és nem állami alkalmazott, ezért él a lehetőséggel, és kimondja, amit kell:

Orbán arról álmodik, hogy elveszítjük a háborút. Nem is álmodozik, hanem biztos benne. Más lehetőséget kizár. Meg kell érteni, hogy amennyiben elveszítjük, úgy lesz egy egymilliós, feltüzelt hadseregünk, mely épp visszavonul. Így felmerül a kérdés, hogy hol lesz az a határ, ahova visszavonulunk? Ebben az esetben ez nem rossz terv, a legutolsó lehetőség, de lennie kell, hogy megszálljuk Magyarországot, és kiviszünk oda húszmillió ukrán menekültet. És akkor megnézném, hogy mit csinálna Orbán harmincezres serege, mely nem harcolt egy napot sem az életben, mit fog csinálni? Az észak-atlanti szerződés ötödik cikkelye pedig nem működik, maguk írták meg úgy, hogy csak konzultálniuk kell támadás esetén. Nekünk meg a megszálláshoz harminc óra elegendő. Ezért Orbán helyében átgondolnám, hogy jó-e az neki, ha mi elveszítjük a háborút?

 – mondta el Dikij.

Mindez azért is érdekes, mert köztudott, hogy a sajtószabadság deficitjével küzdő ukrán médiában tisztán a két szép szeméért senki sem szerepelhet csak úgy. Megmondóemberré pedig kizárólag az Elnöki Iroda áldásával válhat bárki is.

 A legnagyobb ukrán politikai Telegram-csatorna ezt írta pár hete Jevhen Dikijről:

Információink szerint az Ajdar volt parancsnoka, Dikij, az „úgynevezett patrióta” az Elnöki Iroda médiarészlegénél dolgozik. Az ukrán nép megfélemlítéséért járó fizetést borítékban kapja. Filléreket keres, nem több mint húsz zöldhasút havonta. Ezért cserébe viszont a legmocskosabb nyilvános munkát végzi.

Kérdés, hogy vajon Dikij szavai megegyeznek-e az ukrán Elnöki Iroda csinovnyikjainak véleményével? A kérdés költői.

 

Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonái aknavetővel a kelet-ukrajnai Kupjanszk–Liman frontvonalon 2024. február 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.