Ulf Kristersson: Svédország osztozik a szövetségesek terheiben, a felelősségben és a kockázatokban

A NATO-főtitkár kifejtette, hogy nemcsak Svédország vált biztonságosabbá a csatlakozással, hanem az észak-atlanti szövetség is erősebb lett.

Forrás: MTI2024. 03. 11. 13:50
KRISTERSSON, Ulf; STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2024. március 11. Viktória svéd koronahercegnõ, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (elöl, b-j) a svéd zászló ünnepélyes felvonásán a NATO brüsszeli székházánál 2024. március 11-én. Svédország hivatalosan március 7-én vált az észak-atlanti szövetség 32. tagállamává. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NATO-tagországként Svédország vezérgondolata az egység és a szolidaritás lesz, ami azt jelenti, az ország elkötelezett a hosszú távú védelem mellett, és osztozik a szövetségesek terheiben, a felelősségben és a kockázatokban − jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a NATO brüsszeli székházában, országa lobogójának felvonása alkalmával hétfőn.

Fotó: Geert Vanden Wijngaert

A NATO 32. tagországává vált Svédország miniszterelnöke a beszédében hangsúlyozta, országa saját biztonsága szavatolása érdekében csatlakozott a szövetséghez, valamint azért, hogy biztonságot nyújtson másoknak.

Az, hogy Svédország zászlaja hétfőtől a többi szövetséges zászlaja között lobog, azt mutatja, hogy az ország elszánt a demokrácia és a szabadság védelme mellett

− jelentette ki Kristersson.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a beszédében kijelentette: a csatlakozással nemcsak Svédország vált biztonságosabbá, hanem az észak-atlanti szövetség is erősebb lett. A svéd csatlakozás bizonyítja, hogy a szövetség ajtaja nyitva áll, és mutatja, hogy nem Oroszország dönt arról, melyik ország lehet a NATO tagja és melyik nem − húzta alá.

 

Borítókép: Viktória svéd koronahercegnő, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (elöl, b–j) a svéd zászló ünnepélyes felvonásán a NATO brüsszeli székházánál 2024. március 11-én. Svédország hivatalosan március 7-én vált az észak-atlanti szövetség 32. tagállamává (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.