1978-ban adott házi feladatot a diákjainak, a napfogyatkozáskor kiderült, rengetegen szerették a tanárt + videó

46 évig tervezte a „napfogyatkozás-partit” a tanár, több mint száz volt diákjával nézhette a különleges természeti eseményt.

2024. 04. 12. 21:53
null
Sherbrooke, 2024. április 8. A Hold mejdnem egészen eltakarja a Napot a kanadai Québec tartományban fekvõ Sherbrooke-ban a teljes napfogyatkozáskor, 2024. április 8-án. MTI/AP/Mark Schiefelbein Fotó: Mark Schiefelbein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1978-ban Patrick Moriarty 22 éves volt, és elhatározta, hogy ő lesz a világ legjobb természettudományos tanára. Abban az évben, amikor az első 9. osztályos földtudományi óráján a napfogyatkozásokról tanított, azt mondta a diákjainak az Egyesült Államokban, hogy karikázzák be a naptárukban 2024. április 8-át, hogy mindannyian összegyűlhessenek és megnézhessék együtt a napfogyatkozást. A következő 16 évben is beszélt erről diákjainak, minden évben új tanulóknak mesélt a tervezett találkozóról.

Moriarty végül 46 évnyi tervezés után 2024-ben több mint száz volt diákját fogadta otthonában, a New York állambeli Rochesterben, hogy megfigyeljék a jelenséget, amelyről először az ő osztályában tanultak 

– írja a Not the Bee amerikai hírportál.

Mindenki nagyon elcsendesedett, és hagyta, hogy a körülötte lévő természet vegye át az irányítást. Az egész egyszerűen nagyon varázslatosnak tűnt

– mondta el arról a néhány percről, amire majdnem ötven évig készült. 

Több diák kifejezetten nagy távolságot tett meg azért, hogy eljuthasson a régóta tervezett találkozóra. Egyikük, Nick Stathis, aki 1982-ben járt Moriarty osztályába, például öt órát utazott, hogy eljusson a napfogyatkozás-partira.

Borítókép: A Hold mejdnem egészen eltakarja a Napot a teljes napfogyatkozáskor 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.