A jobboldali kormányzó párt nyert Horvátországban a hivatalos részeredmények szerint

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok kilencvenszázalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben – közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 6:37
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután leadta a szavazatát a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részeredmények tükrében a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt hatvan, az SDP irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali–zöld szövetség tíz mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt három mandátummal, a Független Északi Platform két mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt egy mandátummal.

A horvát parlament nyolc mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tart fenn.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek.

A kormányalakításhoz a HDZ-nek 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. Támogathatják még a kisebbségi képviselők, a három szerb képviselő kivételével, ugyanis Ivan Penava, a Haza Mozgalom elnöke a választások éjszakáján kijelentette: a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) elfogadhatatlan számukra.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében hangsúlyozta: pártja zsinórban harmadszor is meggyőzően nyerte a parlamenti választásokat.

Már holnap reggel megkezdjük az új parlamenti többség kialakítását, hogy megalakíthassuk harmadik kormányunkat

− mondta.

Úgy vélte: a stabilitás megőrzése, a parlament és a kormány sürgős megalakítása az egyetlen módja annak, hogy garantálják a horvát állampolgárok szociális biztonságát különösen olyan körülmények között, amilyenben jelenleg Európa és a világ van.

Pedja Grbin, az SDP elnöke elismerte, hogy az eredmények nem olyanok, mint amilyenre számítottak. 

Azonban még nincs itt az ideje a csüggedésnek

− mondta.

Hozzátette: napok, hetek, sőt hónapok állnak előttük, hogy Horvátországot jobbá tegyék.

Kijelentette: már csütörtökön megkezdik a tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyek a választások előtt azt mondták, nem lépnek koalícióra a HDZ-vel, hogy kiderüljön, igazak voltak-e a kampányban elhangzott szavak.

Az SDP elnöke nem beszélt vereségről, és nem gratulált a HDZ-nek a győzelemhez.

Végleges eredményeket csütörtök délután közöl a horvát választási bizottság.
Borítókép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután leadta a szavazatát a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.