Az orosz elnöki szóvivő üzent Európának, mi legyen a háború után

Dmitrij Peszkov új alapokra helyezné a kapcsolatokat. De azt elismerte, a viszony sosem lesz már ugyanolyan.

Forrás: MTI2024. 04. 26. 19:41
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországnak és Európának az ukrajnai háború után új alapokon kell felépítenie kapcsolatait, amelyek már nem lesznek olyanok, mint korábban – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Így vagy úgy, de a kapcsolatokat ki kell építenünk. Előbb vagy utóbb a különleges hadművelet véget fog érni, számunkra sikerrel

– nyilatkozott a szóvivő. Elmondta, hogy Oroszország mint olyan ország, amely senkire sem jelent fenyegetést Európában, elvárja, hogy Európában se jelentsen senki sem fenyegetést rá nézve.

– Úgyis meg kell majd állapodnunk abban, hogyan fogunk élni. Nyilvánvaló, hogy ezek a kapcsolatok új módozatairól szóló megállapodások lesznek. Nem lehet majd úgy felépíteni a kapcsolatokat, mint korábban. Először is nagy tapasztalatot szereztünk abban, hogyan viszonyulnak hozzánk az európaiak. És ezt a tapasztalatot mindig szem előtt fogjuk tartani a kapcsolatok építésénél, de földrajzilag úgysem fogunk eltávolodni egymástól, így mindenképpen új alapokra kell majd helyezni a viszonyt – tette hozzá.

Az orosz elnöki szóvivő az Európai Parlament oroszgyűlölő álláspontja megnyilvánulásának minősítette a testület csütörtöki határozatát. – Ezek aligha olyan kijelentések, amelyeket készek vagyunk meghallgatni – mondta Peszkov. Hangot adott véleményének, miszerint „ellentétben a parlamenti képviselők talán legfőbb hivatásával, amely a párbeszéd építése és a párbeszéd útjainak keresése, az [Európai Parlament] ilyen elvakult nyilatkozatok és belső ellentmondások gépezetévé változott”.

A szóvivő ragyogó ötletnek nevezte, hogy Moszkvában a Poklonnaja Gorán (a Főhajtás Hegyén) létrehozott katonai emlékközpontban kiállítják az ukrajnai háborúban zsákmányolt, külföldi gyártmányú fegyvereket. 

Úgy vélekedett, hogy a május 1-jén megnyíló, egy hónapig tartó szemle nagy érdeklődésre tart számot a moszkvaiak és az orosz főváros vendégei körében. A Poklonnaja Gorán tizenkét országnak a frontról elvontatott több mint harminc harci járműve lesz megtekinthető, köztük a német Leopard-2-es harckocsi és az amerikai Bradley gyalogsági harcjármű is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.